Societat

El Parlament europeu rebutja per sorpresa el “permís únic” per a immigrants legals

La legislació pretenia simplificar l'obtenció de permisos de treball i residència als immigrants legals no comunitaris

No incloïa temporers ni els sol·licitants de protecció internacional

El Parlament Europeu (PE) ha rebutjat avui, per sorpresa i amb un resultat ajustat, la legislació que pretenia simplificar l'obtenció de permisos de treball i residència per part dels immigrants legals no comunitaris que vénen treballar a la UE.

El vot dividit dels liberals -que, en principi, havien acordat amb els populars donar el vistiplau a la proposta de directiva (llei-marc)- ha provocat un canvi en el resultat: 350 vots en contra, 306 a favor i 25 abstencions.

L'anomenada directiva sobre el “permís únic”, pensada per simplificar els tràmits de residència i treball dels immigrants que entren a la UE per raons econòmiques, tenia el rebuig clar dels socialistes europeus, perquè en la seva opinió no garanteix en tots els casos que els treballadors no comunitaris i de l'interior de la UE tinguin els mateixos drets quant a l'accés a la seguretat social o a l'educació.

Aquesta falta d'igualtat de tracte plena i el fet que alguns immigrants quedin fora de l'àmbit de l'aplicació de la directiva havia motivat crítiques de diversos grups.

Encara que el text diu expressament que els immigrants procedents de països que no formen part de la UE han de ser considerats com comunitaris en matèria de beneficis socials, no inclou ni els temporers ni els sol·licitants de protecció internacional.

La proposta elaborada per la Comissió Europea no ha recollit aquests col·lectius, perquè Brussel·les ja ha presentat sengles iniciatives concretes per a ells, segons ha deixat clar la comissària d'Interior, la sueca Cecilia Malmström. “Es tracta de donar valor i reconeixement a l'aportació dels immigrants als nostres estats membres”, ha argumentat Malmström en el debat previ al vot.

La ponent de l'informe sobre la directiva debatuda avui, la francesa Véronique Mathieu (PPE), ha lamentat el vot negatiu i ha assenyalat que “una de les millors formes de lluitar contra la immigració il·legal és desenvolupar canals d'immigració legal equilibrats que satisfacin els mercats de treball de la UE”.

En el bàndol contrari, el més crític amb la directiva proposada per la CE havia estat l'eurodiputat socialista espanyol Alejandro Voltes, ponent en la Comissió d'Ocupació i Assumptes Socials del Parlament.

Voltes havia vaticinat en el debat previ a la votació que amb el text “hi haurà treballadors 'low cost'” i “es dinamitarà el principi d'igualtat” entre treballadors de dintre i fora de la UE.

La primera vegada que la Comissió Europea va presentar una directiva sobre el “permís únic” va ser el 2001, però després de no prosperar en el Consell de Ministres va ser retirada el 2006.

El text actual va ser presentat per l'executiu comunitari el 2007, i per ser aprovat aquesta vegada necessitava no només el vistiplau dels governs, sinó també del Parlament Europeu, en virtut del procediment de “codecisió” previst pel tractat de Lisboa en matèria social.

Després del rebuig d'avui, li tocarà a la Comissió Europea decidir si modifica o renova totalment el text per proposar una nova directiva que reguli i simplifiqui la immigració legal dintre de la UE.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.