Societat

El pessebre vivent de Corbera es reinventa

La nova junta de l'Associació Amics de Corbera vol donar un nou impuls a la tradicional representació

Esperen la presència de més de 14.000 persones

Aire fresc per a una tradició consolidada. La feina s'acumula sobre la taula de la nova junta de l'Associació Amics de Corbera. La celebració del cinquantè aniversari d'un dels primers pessebres vivents de Catalunya durant el 2011 és un dels reptes del nou equip, que reconeix la feina feta pels seus antecessors –“la junta anterior s'ha deixat la pell en el pessebre; ara els toca gaudir”, afirma Víctor González, membre de la nova direcció–, però planteja una mirada renovada de la tradició. “La nostra intenció és, a més del pessebre vivent, fer més activitats durant l'any”, explica Xavier Canals, vocal de la junta.

Ara, però, estan immersos en la 49a edició del pessebre. Les novetats aquest any se centren en millores tècniques, escèniques i d'interpretació, ja que no s'ha creat cap quadre nou malgrat que s'han polit algunes escenes. “Les grans inversions s'han fet per donar continuïtat i més qualitat a la representació”, diu Canals que afegeix que s'ha posat l'accent en temes com ara la millora de l'enllumenat, la seguretat i l'accessibilitat. “Cada any es fa el muntatge i desmuntatge de la instal·lació i, per tant, sempre s'han d'anar fent arranjaments”, comenta Canals. El que es vol consolidar en aquesta edició és la coordinació i distribució dels personatges del pessebre en temps real. Hi ha un grup de col·laboradors que s'encarreguen de fer durant la representació correccions perquè la narració sigui més fluïda. “Tots els actors són amateurs”, recorda Canals. Al pessebre vivent hi participen 226 persones, totes voluntàries. El ventall de participants és molt ampli: hi ha des de nens petits fins a persones de més de setanta anys.

Segons González, el futur de la representació religiosa està assegurat. Tot i que és habitual trobar persones de diverses generacions de la mateixa família, “de Corbera de tota la vida”, en els darrers anys s'hi ha anat incorporant gent nova. Víctor Marco n'és un exemple. És un noi de 27 anys que aquest any farà per segon cop de pastor. “És un sacrifici, però participar al pessebre agrada i enganxa”, assegura. Marco creu que “la germanor entre els voluntaris, l'olor a torrades i a fum de les fogueres, la cara dels visitants, emocionada en moltes ocasions”, fa que la gent que ho prova un any s'hi quedi. Per Canals, el pessebre serveix com a element de cohesió: “Tenim persones procedents d'altres països que s'han incorporat al pessebre”.

Els organitzadors esperen que en aquesta edició, que es va obrir el dia 4 de desembre i que es tancarà a mitjan de gener, passin per la Penya del Corb –l'escenari natural del pessebre– més de 14.000 persones. El recorregut, de 700 metres, inclou diverses escenes com ara l'Anunciació, el naixement a la cova, l'arribada dels reis i la vida de família a Natzaret. S'utilitzen quinze animals. L'entrada a la representació de caire religiós, d'una hora, és gratuïta per als veïns de Corbera i per a entitats socials. La recaptació a taquilla és la base del pressupost del pessebre, malgrat que l'Ajuntament també els dóna una subvenció. Posar en marxa l'engranatge del pessebre suposa una despesa de més de 110.000 euros. Esperen que la màxima afluència de públic sigui el cap de setmana del 25 i 26 de desembre i que aquest any s'aconsegueixi una bona entrada perquè es puguin complir les expectatives marcades per celebrar els 50 anys. Encara que no hi ha res definitiu, ja s'han plantejat algunes idees, com fer actes durant l'any, com una exposició o muntar una gran celebració en què tothom tingui cabuda. En tot cas, el que té clar la junta és que demanaran la col·laboració de les entitats del poble. En aquest sentit i com a novetat, el col·lectiu gastronòmic Corbera Sabors ha donat suport aquest any a l'organització.

La primera representació es va fer el 24 de desembre del 1962. Al llarg de gairebé cinc dècades, hi han passat més de 850.000 persones i s'han fet més de 1.600 representacions. Canals i Marco asseguren que cada any hi ha gent que s'emociona. Demà torna el pessebre a Corbera.

És un sacrifici, però participar en el pessebre enganxa
Víctor Marco
Voluntari
14.000
visitants
faran un recorregut de 700 metres ple d'escenes típiques del pessebre, però amb actors reals.
226
persones
participen voluntàriament en el pessebre fent d'actors, tècnics de so, de llum, taquillers i guies.
49
anys de pessebre
vivent a Corbera. La primera representació es va fer el 24 de desembre del 1962.

LES FRASES

La nostra intenció és fer més activitats durant l'any
Xavier Canals
membre de la junta
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.