Societat

Tribunals

L'estafa del fill de ferroviari

L'Audiència jutja cinc acusats d'haver enganyat empreses i veïns de Barcelona fent-se passar per directius d'Adif

El pare d'un d'ells treballava a Renfe

Van estafar 2,6 milions en venda de pisos i licitacions falses

Una estafa de guant blanc. És l'engany que suposadament van cometre cinc acusats, que fins dijous s'asseuran a la banqueta dels acusats de la secció desena de l'Audiència de Barcelona per haver estafat uns 2,6 milions d'euros a empreses i particulars de Barcelona fent-se passar per directius d'Adif (empresa del Ministeri de Foment gestora de la infraestructura ferroviària), entre el 2008 i el gener del 2009. A les empreses, els proposaven contractes d'obres i de serveis amb l'empresa pública, i als ciutadans, pisos a preu de ganga, també propietat d'Adif.

Francisco López Cirac –ja condemnat per estafa i apropiació indeguda, i empresonat per aquesta causa– era el líder d'aquest grup, que va admetre ahir part de les acusacions però no
el càstig a què s'enfronta. En el negoci hi va implicar la seva dona, Mireia Blanco, que també
es feia passar per directiva d'Adif; Mónica Cuellar, una empresària que venia els falsos pisos d'Adif i l'advocat Raúl Manuel López Salazar. Per als processats, el fiscal sol·licita entre cinc a nou anys de presó pels delictes d'estafa agreujada pel fet de tractar-se d'habitatges, i per la quantia estafada, a més d'un delicte de falsificació de document públic. Per al lletrat, a més, demana una pena d'inhabilitació de la professió mentre duri la seva condemna.

En el judici, López Cirac va explicar al tribunal que ell va ser contractat per Ramon Calderón, extreballador de Renfe, el qual curiosament va substituir al seu pare a la companyia (era inspector). Va detallar que va signar un contracte mercantil (mai trobat) per tal de promocionar Adif en distintes empreses, a banda de vendre a preu taxat pisos que tenia la companyia. “En Calderón és un jubilat de Renfe, que no han sabut trobar ”, va dir López Cirac. Ell era el director d'operacions i la seva dona, la secretària de direcció d'Adif. Així es presentaven als perjudicats, amb targetes i tota mena de documents amb l'anagrama de l'empresa pública. L'acusat va declarar que tant la seva dona com Heriberto Rodríguez, que es feia passar pel tal Calderón, només van complir les seves ordres. De l'advocat, va assegurar que era qui s'encarregava de la legalitat dels contractes i s'enduia una bona picossada cada més.

Entre els contractes fantasma hi ha una campanya publicitària amb un cost d'1,6 milions d'euros. I als qui volien comprar pisos, se'ls exigia una reserva de 6.000 euros. En van oferir als carrers Comerç, Ribera i a la Gran Via. “Tothom podia comprovar els papers dels pisos”,
va defensar-se López. I és que “no es regalen duros a quatre pessetes”, va xiuxiuejar un advocat, entre el públic.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Publicat a