Societat

La contra

Què més caurà?

L'entitat Natura fa una enquesta a internet perquè la gent s'aventuri a dir quin serà el següent element que es despendrà de la casa de Puig i Cadafalch d'Argentona

El casal d'estil modernista que l'arquitecte Josep Puig i Cadafalch va fer a la plaça de Vendre d'Argentona no es troba en bon estat de conservació. Fets com els del Nadal passat –quan tècnics de la Generalitat van haver de desmuntar a corre-cuita la pèrgola de l'edifici després que en caiguessin unes fustes al carrer– no fan sinó posar de manifest el que entitats com el Centre d'Estudis Argentonins i Natura han estat denunciant des de fa temps. De fet, aquest darrer episodi és l'últim d'una llarga llista de degradacions d'un edifici que està considerat bé cultural d'interès nacional, ja que les fortes ventades del gener del 2010 també van fer caure els merlets de rajola i una peça cilíndrica.

Precisament, a causa de l'alarmant estat de conservació de la casa, l'entitat Natura ha posat en marxa una enquesta a la xarxa perquè els internautes s'aventurin dir quin serà el proper element a caure. El qüestionari es pot trobar al bloc de l'entitat de medi ambient (www.naturamaresme.blogspot.com) i dóna quatre opcions a escollir. De moment, el 50% dels participants s'han decantat a pronosticar que serà l'última pinya de ceràmica del terrat el següent element a caure.

El portaveu de Natura, Oriol Bassa, va manifestar que “amb accions com aquesta es pretén que la problemàtica que hi ha amb aquesta casa es mantingui en l'ull de l'huracà i que se'n parli”. Bassa va recordar que “fa dos anys ja es va alertar que si venien ventades es desprendria algun element, com després finalment va succeir, i aquest any passat també es va alertar de l'estat de la pèrgola que finalment es va haver de retirar”. En aquest sentit, el portaveu de Natura va afegir que “si demà vingués una altra ventada segur que tornarien a caure coses”. Finalment Oriol Bassa va assegurar que des de Natura es continuaran duent a terme accions “per exigir al propietari i a la Generalitat que posin fi a la degradació de la finca”.

Del mateix parer es va mostrar el director del Centre d'Estudis Argentonins (CEA), Enric Subiñà: “No permetrem que la casa es vagi degradant”, va manifestar Subiñà, que va assegurar que “si d'aquí uns mesos no s'hi actua per posar-hi remei s'hauran de prendre altres mesures més dures”. El director del CEA ho va justificar dient que “fa un any que es té paciència amb aquest tema, però això no podrà ser així indefinidament”.

Per la seva banda, el regidor de Patrimoni de l'Ajuntament d'Argentona, Ferran Armengol (CiU), va explicar que d'aquí pocs dies hi ha prevista una trobada amb el nou director general de Patrimoni, Jacint Boixasa, “per veure la posició de la Generalitat en aquest tema i saber si es podria fer càrrec de la rehabilitació de la casa”, ja que el propietari sembla que no té diners per fer-ho.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.