Societat

Justícia

Benvinguts xoriguers

Les obres de reforma del Palau de Justícia van foragitar una parella d'aus rapaces que havien fet niu en un dels rosetons de l'edifici

A instàncies de la fiscalia, s'ha alliberat l'espai ocupat pels ocells i ja s'hi han instal·lat

Ja són aquí. El senyor xoriguer i la senyora xoriguera –integrants tots dos d'una espècie protegida i que tenen el niu en un dels rosetons de l'edifici del Palau de Justícia de Barcelona– han pres possessió del seu habitatge. S'hi han instal·lat un cop les obres a l'edifici s'han acabat i gràcies a la intervenció dels més alts responsables de la Fiscalia Superior de Catalunya, la fiscalia especial de Medi Ambient, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, la conselleria de Justícia i el Departament de Medi Ambient. Tots ells s'han preocupat de fer respectar la capritxosa opció dels animalons de fer el niu en aquest punt de l'edifici.

La rehabilitació integral del Palau està resultant, francament, espectacular en tornar a la vida l'elegància de color original de la pedra de Montjuïc amb què es va construir l'edifici. Amb la rehabilitació s'han eliminat tots els excrements d'aus que enlletgien l'edifici i per evitar que en un futur es reproduís el problema s'han revestit moltes parts amb un sistema inèdit; una malla que passa desapercebuda a l'ull humà i a la vegada repel·leix els ocells, perquè no poden aturar-se damunt la pedra.

La malla antiaus s'ha posat a tot arreu tret d'un lloc, la rosassa on els xoriguers ja hi tenien el niu des d'abans de les obres. La presència dels ocells va ser alertada un dia de forma casual pel fiscal Antoni Pelegrí, que en va donar comptes a la seva cap, Teresa Compte, i aquesta amb bones maneres, però amb les prerrogatives de fiscal, va advertir qui corresponia que, un cop acabades les obres i retirada la bastida que va cobrir l'edifici durant mesos, calia garantir l'accés al niu als xoriguers.

I així s'ha fet, deixant el rosetó intacte i expedit al pas de les aus. Tot l'operatiu l'ha supervisat Sergi García, expert en ornitologia que col·labora des de fa anys amb l'Ajuntament de Barcelona. Garcia explica que els xoriguers ja tornen a volar per la zona i que amb tota seguretat ja són al niu. Aquest expert explica que els xoriguers de Barcelona troben en les formes irregulars del modernisme un refugi que els és molt apropiat, acostumats com estan a fer niu en cavitats dels penya segats. “Quin millor lloc per un niu d'una espècie protegida que el Palau de Justícia”, afirma satisfet Garcia.

2
xoriguers,
un mascle i una femella, són els llogaters accidentals de la gran rosassa del Palau de Justícia que s'obre al xamfrà d'Almogàvers amb Lluís Companys. La fiscalia, el TSJC i la Generalitat vetllen per la seva llar.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.