Societat

La meitat de catalans troba que hi ha massa immigrats

El Centre d'Estudis d'Opinió evidencia en un treball intolerància i actituds racistes

La lluita per la feina i els recursos en temps de crisi expliquen que els autòctons reclamin més duresa amb l'estranger

La meitat dels catalans considera que hi ha massa immigrats, troben que comporten problemes d'integració, de xoc cultural, delinqüència i inseguretat. Com a aspectes positius en destaquen l'enriquiment cultural i la seva funció de mà d'obra secundària. Aquesta sensació que la immigració és excessiva és la gran conclusió de l'enquesta monogràfica que va presentar ahir el Centre d'Estudis d'Opinió (CEO). “L'estudi demostra que hi ha un nucli dur format per un 25% de la població, aproximadament, que podríem qualificar de racistes culturals o clarament intolerants amb la immigració”, segons el director del CEO, Jordi Argelaguet.

El treball, que s'ha elaborat a partir de 1.600 entrevistes a domicili entre el novembre del 2010 i el gener passat, evidencia poca tolerància amb el col·lectiu immigrant. A parer d'Argelaguet, l'explicació que gairebé el 80% d'enquestats considerin “bastant o massa tolerants” les lleis vinculades a estrangeria i les polítiques migratòries és perquè “els consideren competència en la lluita pels recursos de l'estat del benestar, més escassos en moments de crisi”. Això seria tant per tenir un lloc de feina com per accedir a una beca de menjador o a una cita per a una operació mèdica.

El tòpic de les ajudes

Les respostes dels enquestats reprodueixen tot el seguit de tòpics que circulen al voltant de la immigració: més de la meitat creuen que l'Estat dóna més ajudes sanitàries als immigrats que als autòctons i estan convençuts que també reben més ajudes escolars. No veuen bé cap discriminació, però sí si afavoreix als autòctons. Bona part dels ciutadans consideren que els nascuts al país haurien de tenir preferència a l'hora d'accedir a l'atenció sanitària (47,8%) o de triar escola (61,8%). El director del CEO va argumentar que són sensacions i respostes que tenen més a veure amb la situació de crisi econòmica que no pas amb un rebuig d'un col·lectiu per la seva condició d'estrangers, perquè
el 68% defensen que els immigrats instal·lats a Catalunya de manera
estable tenen dret a la nacionalitat espanyola.

Els estrangers sense papers són objecte de crítiques fins al punt que el 27% aposten per retornar-los al seu país d'origen si es queden sense feina. De tota manera, el 40% regularitzaria tots els que tenen un lloc de treball segur,
al marge del temps que faci que són a l'Estat.

La immigració, el tercer problema

La immigració és el tercer problema que més preocupa els catalans en aquests moments, després de l'atur i la precarietat laboral i del funcionament de l'economia, i davant de la insatisfacció amb la política, la inseguretat ciutadana i la falta de polítiques socials. La Generalitat ha fet per primera vegada un retrat monogràfic sobre com veuen els autòctons la immigració i es veu com el primer és un “sentiment d'empatia i solidaritat” (16,7%), però el segon és “un augment desmesurat del nombre d'immigrants” (10,5%) i el tercer, “il·legalitat i irregularitat”.

Pel que fa a efectes que comporta l'arribada d'immigrants, més del 80% els culpabilitzen de fer que baixin els salaris perquè accepten cobrar menys i el 63% els acusen de treure llocs de feina als catalans. La idea que la immigració ha d'estar lligada exclusivament a la necessitat de mà d'obra la defensen la meitat dels enquestats i ho tenen clar: qui es quedi a l'atur ha de ser expulsat.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.