Societat

sant boi de llobregat

L'enderroc d'un mur històric obre el psiquiàtric a la ciutat

La coneguda unitat per a malalts mentals inicia la seva integració amb el seu entorn després que ahir comencés a tirar-se a terra part de la tàpia que, des de fa més d'un segle, aïlla els pacients

Primer, a cops de mall. I després, amb màquines excavadores. Així és com, ahir, la ciutat de Sant Boi de Llobregat va voler tancar una etapa històrica d'un dels espais que han fet coneguda la vila arreu de Catalunya i a bona part de l'Estat espanyol: l'històric psiquiàtric fundat a mitjan segle XIX. I és que ahir, quan faltaven pocs minuts per les dotze del migdia, va començar l'enderroc d'una part del mur que des de fa 110 anys ha aïllat del seu entorn els pacients ingressats en aquesta unitat hospitalària, ara integrada dins del modern Parc Sanitari Sant Joan de Déu.

Els treballs iniciats ahir duraran prop de dos mesos, el temps que es trigui a tirar a terra els 300 metres de tàpia que, discorrent al costat de la carretera que va cap al centre de la localitat, connecta l'entrada principal del recinte amb la Cúria Provincial. En lloc del mur, que ha resistit aquest temps només alterat pels grafits que s'hi han pintat a sobre, es col·locarà un tancat metàl·lic, el qual deixarà veure els pavellons i els jardins que hi ha al recinte, fins ara invisibles des de l'exterior.

Trencar les barreres

A banda del seu sentit urbanístic, la intervenció té una càrrega simbòlica a la qual ahir tothom al·ludia. Per començar, en el lema de la jornada: “Trenquem barreres, obrim el parc”. Un lema que assenyalava l'objectiu de posar fi a les barreres “físiques i morals” que històricament s'han interposat entre la societat i les persones que tenen una malaltia mental. Un enderroc especial amb el qual, segons un manifest signat per ciutadans i professionals i malats del centre, “aconseguirem que interior i exterior coexisteixin i es confonguin per assolir una sana convivència”, augmentant la participació activa de les famílies i del voluntariat i normalitzant els espais comuns. “La gent gran encara recorda quan se'ls deia que anessin en compte quan passessin prop del mur. Ara això no té sentit”, assegurava ahir el representant de l'orde hospitalari de Sant Joan de Déu, Santiago Ruiz. “L'eliminació d'aquest mur d'exclusió, de marginació dels malalts, ha de permetre l'eliminació del desconeixement i de la intolerància de la societat cap a aquestes persones”, va dir el director de l'àrea d'hospitalització psiquiàtrica, Enric Vicenç. Finalment, Juan Antonio Tamayo, tinent d'alcalde municipal, definia la jornada “d'històrica”, i va destacar que amb l'actuació es fa un pas amb vista a tenir “un passeig més amable” fins al barri de la Ciutat Cooperativa.

LA XIFRA

300
metres
fa de llargària la tàpia que protegeix part del recinte i que es tirarà a terra durant les setmanes vinents.

Més d'un segle d'història

J.G.N.

El centre de Sant Joan de Déu Serveis de Salut Mental va ser fundat l'any 1854 pel doctor Antoni Pujadas i Mayans, després que el govern de l'època ordenés desnonar el centre psiquiàtric que, amb el nom de Neothermas, havia creat al barceloní carrer Canuda. El centre es va fundar en un convent abandonat de servites de la vila rural de Sant Boi, i després va ser objecte de grans elogis per la seva modernitat en la concepció assistencial. L'any 1895 l'orde hospitalari de Sant Joan de Déu va adquirir el centre gràcies a les gestions del pare Benet Menni. Durant més d'un segle, el centre ha lluitat per mantenir la dignitat de l'atenció, fins i tot en un context d'enormes limitacions, com va ser el de l'assistència psiquiàtrica a l'Estat durant la primera meitat del segle XX.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.