Societat

Càritas avisa que la retallada aboca més gent a la pobresa

L'entitat adverteix al govern que l'estalvi en inversió social sortirà molt car a la llarga

Les 57.000 persones ateses l'any passat per l'ONG són el doble que les del 2007

La precarietat deteriora la salut física i mental

La precarització laboral, de l'habitatge i de l'economia familiar ja està afectant greument la salut física i mental de moltes persones. Fa mesos que aquest és un toc d'alerta que llancen les entitats que atenen els col·lectius en risc o en situació d'exclusió, i ahir ho va tornar a repetir el director de Càritas de Barcelona, Jordi Roglà, que va fer èmfasi en l'agreujant que les retallades en prestacions, en educació i salut, o en subvencions als programes socials agreujaran la situació. “Ens preocupa que cada cop més persones no vegin la llum al final del túnel”, va resumir Roglà.

De fet, l'efecte de les retallades encara no s'ha notat a les llistes d'espera de les entitats, però és fàcil de preveure que se'ls girarà encara més feina. I no només això; la cap de programes i serveis de Càritas, Mercè Darnell, va advertir que hi ha estalvis que surten cars: “La retallada social d'ara és més pobresa i exclusió per demà. El que estalviem avui ho haurem de gastar demà multiplicat per quatre”.

Càritas va atendre el 2010 gairebé 57.000 persones, el doble que el 2007. Més de la meitat eren infants i joves i un de cada tres havia nascut a l'Estat. La majoria d'ajuts econòmics (61%) estaven lligats a l'habitatge, i l'alimentació (19%) és el segon gran bloc. El fracàs escolar resultat de la falta de recursos i vinculat sovint a famílies obligades a sobreviure en una habitació, els adults en atur crònic i avis amb pensions de misèria és el complicat panorama que afronten dia a dia els professionals de l'entitat. Aquest any s'evidencia la cronificació de la pobresa: entre gener i maig s'han atès 42.000 persones, de les quals el 80% ja havien rebut ajuda abans.

Servei per evitar desnonaments

No poder accedir a una habitatge digna o estar a punt de perdre el que es té és un dels elements que més impotència, inseguretat, angoixa i desesperació creen en les famílies. Càritas de Barcelona, Sant Feliu i Terrassa va anunciar ahir que al setembre posaran en marxa un servei de mediació per a l'habitatge per intentar evitar desnonaments. El director, Jordi Roglà, va reclamar un “canvi urgent en el dret hipotecari, que tingui en compte el factor humà i eviti l'especulació”. “S'han rescatat les entitats financeres i no les persones. És intolerable i injust”, va afegir. El servei oferirà assessorament jurídic gratuït, farà mediació entre bancs i propietaris i concedirà ajudes, sempre amb l'objectiu que ningú es quedi al carrer.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.