Societat

educació

Rigau vol evitar les aules amb alt percentatge d'immigrants

El Departament d'Ensenyament estudia crear zones d'escolarització per redistribuir l'alumnat estranger

El nou decret d'admissió d'alumnes s'aprovarà dins aquesta legislatura

La consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, està estudiant obrir les zones d'escolarització per aconseguir un repartiment més equilibrat de la població immigrada als centres escolars dels barris on hi ha un alt percentatge de població estrangera. L'objectiu del Departament és evitar que hi hagi districtes on convisquin escoles amb un alt percentatge d'immigració a les aules –que superin el terç que Rigau creu que seria òptim– i d'altres que en tinguin molt menys.

Aquesta proposta s'inclouria al nou decret d'admissió d'alumnes que la conselleria està preparant i que espera tenir enllestit en el termini d'un any i mig. “És un objectiu de legislatura”, va afirmar Rigau en declaracions a l'agència ACN. “Som partidaris d'obrir les zones educatives i ho estem estudiant, fer que la gent dels barris amb més densitat es puguin desplaçar a altres centres.”

La responsable d'Ensenyament va advertir que es tracta d'un tema “delicat” que requereix “un debat molt profund”. L'objectiu últim és procurar “que en un mateix districte no hi hagi unes escoles molt carregades i unes altres no, i que aquest percentatge no desnaturalitzi el grup.”

De moment, però, el pròxim curs les zones d'escolarització seran les mateixes, ja que el nou decret no estarà enllestit fins d'aquí un any i mig aproximadament. La consellera va reiterar que seria òptim que la població estrangera no superés un terç del total d'alumnes d'una aula.

Va reconèixer que hi ha barris on això no és possible perquè la pròpia realitat de la zona és que els immigrants són majoria entre els veïns. En aquests casos és on s'ha considerat que caldria obrir les zones d'escolarització.

En aquells llocs on no sigui possible respectar els percentatges s'han d'estudiar “actuacions” que permetin que, malgrat superar el terç d'estudiants estrangers dins de l'aula, els immigrants puguin adquirir les competències bàsiques de la llengua. “Perquè no hi ha millor manera de parlar el català que estar amb gent que parla català”, va asseverar.

Querella arxivada

En relació amb el tema del català a les aules, la justícia ha decidit arxivar la querella presentada per Convivencia Cívica Catalana (CCC) contra la Generalitat per la casella lingüística en la matriculació escolar. L'entitat presidida per Francisco Caja es va querellar contra la directora general d'Atenció a la Família i Comunitat Educativa, Meritxell Ruiz, en considerar que el full de preinscripció no complia les sentències del Suprem del desembre, ja que, segons ell, no incloïa la casella amb l'opció lingüística.

Una interlocutòria del jutjat d'instrucció número 18 considera que Ruiz no ha prevaricat perquè les sentències del Suprem contra la immersió no s'han incomplert, perquè encara estan en fase d'execució, informa l'agència ACN.

LA FRASE

Volem que alumnes de barris amb molta densitat d'immigrants puguin anar a altres centres educatius
Irene Rigau
Consellera d'ensenyament
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.