Societat

Mascarell destaca la bona salut del català malgrat els atacs constants de l'Estat

El conseller de Cultura retreu al govern espanyol a seva “ineficiència” a l'hora de defensar la pluralitat lingüística

Presenta l'Informe de Política Lingüística en què destaca que algunes dades són fruit de “l'èxit de la immersió” a l'escola

El conseller de Cultura de la Generalitat, Ferran Mascarell, ha presentat aquest dimecres les conclusions de l'Informe de Política Lingüística, que constata que el català gaudeix d'una salut positiva, malgrat la “ineficiència” de l'Estat quan es tracta de defensar la llengua dels catalans, ha assegurat.

Mascarell, que ha entregat l'informe a la presidenta del Parlament, Núria De Gispert, ha remarcat que en termes de continuïtat, el resultat és molt positiu: el 95% dels catalans entenen el català, el saben parlar el 78%, el llegeix el 81,7% i el 60% és capaç d'escriure'l.

Les xifres de l'enquesta d'usos lingüístics del 2008, segueixen sent més baixes que els percentatges en castellà, idioma que entén el 99% dels catalans, comprèn el 99,7%, el llegeix el 97% i el saben escriure el 95%.

Amb tot, Mascarell ha remarcat especialment el 13% de la població ha adoptat el català com a llengua malgrat que no era la seva llengua inicial, i que hi ha hagut un salt generacional, perquè els joves de 15 a 24 anys són els que tenen un coneixement més alt del català en les habilitats lingüístiques.

El conseller ha atribuït aquesta dada a l'èxit de la immersió lingüística en l'etapa escolar, i en aquest sentit ha aprofitat per criticar “l'escassa predisposició de l'Estat” a l'hora de defensar el català.

“No es pot afirmar que l'Estat sigui eficient amb la llengua dels catalans”, ha dit Mascarell, que ha posat com a exemple les sentències contra la immersió que es produeixen el 2010 per part del Tribunal Constitucional (TC) i del Tribunal Suprem (TS).

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.