L'amo dels cavalls de Sant Cebrià denuncia que l'Ajuntament els hi ha «robat»

Guillem de Pallejà assegura que no li van concedir temps material per treure els animals de la finca

«Dimarts la policia local de Sant Hilari, on visc, em va fer arribar la notificació feta per la policia de Sant Cebrià que els cavalls havien estat traslladats a l'hípica el dia abans.» Guillem de Pallejà es mostra enutjat i molt crític amb l'actuació municipal per fer fora de la finca de Can Mates els animals i ubicar-los en un centre en què, segons defensa, «poden arribar a morir». «Són animals de pastura, lliures, que mai no s'han alimentat amb pinso i que poden emmalaltir i morir-se», es lamenta. Apunta que el valor econòmic de cadascun dels exemplars pot arribar als 8.000 euros. El propietari defensa que no va tenir temps material per anar a buscar els animals i traslladar-los a una altra finca que té a Sant Hilari. Argumenta que fins dimecres va estar hospitalitzat per una operació i manté que l'acció «s'ha fet sabent en tot moment que no podria reaccionar». Diu que ahir es va desplaçar fins al centre eqüestre de Sant Pol on hi ha els cavalls i no va trobar ningú de la direcció. Al cap d'unes hores va anar al jutjat d'Arenys de Mar per interposar una denúncia contra l'Ajuntament de Sant Cebrià.

Perdre la finca

Guillem de Pallejà recorda que la finca de Can Mates, que té 170 hectàrees, ha estat sempre de la seva família. «Fa vint anys que practico la ramaderia ecològica i en fa cinc que vaig voler tirar endavant un projecte complementari a la finca que incloïa esports de muntanya», explica. Entre aquests esports hi havia un circuït de motos i quads que va ser motiu de queixes d'uns determinats sectors del poble, incloent-hi partits polítics. «Allò que inicialment el consistori va veure amb bons ulls després ho va rebutjar sense cap argument legal», diu; i afegeix que ho va fer «quan jo ja havia tirat endavant una gran inversió i tenia deutes importants per afrontar». Segons Pallejà, no va poder cobrir el préstec demanat a l'actual propietari de la finca i aquesta va ser posada a subhasta. «Amb una taxació de 10 milions d'euros, es va vendre per només 450.000 euros al mateix home que m'havia fet el préstec», es lamenta, i destaca que aquest tampoc li va concedir temps per treure de la casa els efectes personals, «que encara hi deuen ser». Finalment, sempre segons De Pallejà, el propietari actual de Can Mates «només vol especular amb la finca». De Pallejà admet que hi ha hagut episodis en què els cavalls han superat els límits de la finca i han arribat al poble. «Cada vegada que m'han avisat he baixat per recuperar els animals, però vull que quedi clar que la finca està tancada i no he estat pas jo qui ha obert les tanques als animals», manté, i assenyala com a responsables directes el col·lectiu de caçadors de Sant Cebrià. «Contra els quals tinc testimonis i he cursat diverses denúncies», diu.

Controvertit

Guillem de Pallejà jura que recuperarà els cavalls «sigui com sigui» i que vol recuperar la finca. «La situació econòmica no hi acompanya, però estem parlant d'una casa familiar que mai no havia estat en mans d'altres persones», apunta. Admet que la seva relació amb determinats sectors del poble i amb el govern local no és bona. «Em van animar a tirar endavant el projecte d'esports de muntanya i quan ja ho tenia tot a punt es van treure de la màniga la prohibició per perjudicar-me», denuncia. Ha posat el cas en mans dels advocats i ha estat víctima de moobing, afirma.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.