Infraestructures

barcelona

La Unesco ratifica el pas del túnel del TAV pel costat de la Sagrada Família

L'organisme recomana, però, que es faci un seguiment de l'execució de les obres

Foment ja ha constituït un comitè d'experts per tutelar el projecte

El projecte de construcció del túnel del tren d'alta velocitat (TAV) pel centre de Barcelona ja disposa de la benedicció de la Unesco. El comitè de patrimoni mundial de l'organisme, reunit a Brasília, ha acordat donar el seu vistiplau a l'actual traçat en considerar que no només no posa en risc la Sagrada Família, tot i que hi passarà a pocs metres, sinó que és el més “factible” de tots els possibles. El veredicte s'ha pres a partir de l'informe d'avaluació que ha elaborat un grup d'experts independent, després de la visita que van fer al temple el mes de febrer passat.

La Unesco, però, no ha donat un xec en blanc. En la seva resolució explícita clarament que un comitè extern, format per professionals qualificats, ha de fer un seguiment detallat de les obres, que inclogui mesuraments periòdics de les vibracions provocades pels treballs i el pas del metro. Aquesta comissió, a més, ha d'estar facultada a paralitzar les feines de construcció del túnel si detecta algun perill potencial per a l'estructura de la Sagrada Família.

Es dóna la circumstància, però, que el Ministeri de Foment ja ha constituït un ens similar format per una vintena d'especialistes internacionals en àmbits com la geotècnica, l'enginyeria civil, l'edificació o monuments històrics, a més de representants de diferents administracions. El govern estatal, a més, ja ha expressat la seva voluntat d'esperar que aquest comitè auditor doni el seu vistiplau abans d'autoritzar el pas de la tuneladora per les proximitats del temple.

La decisió de la Unesco, que també implica que la Sagrada Família no s'inclourà a la llista de bens patrimonials mundials en perill, se suma a la que va dictar l'Audiencia Nacional el 28 de juny passat on es deia que no hi ha motius que justifiquin una paralització de les obres. A hores d'ara la tuneladora està a punt d'arribar a l'altura del carrer Padilla, on s'espera que farà una parada tècnica.

El Patronat reitera que hi ha risc

Malgrat que la resolució de la Unesco és concloent, el president del Patronat de la Sagrada Família, Joan Rigol, va recalcar ahir que hi ha informes que alerten “que hi ha risc” per al temple i, per això, va instar a fer un seguiment exhaustiu dels treballs. Per la seva banda tant l'alcalde de Barcelona, Jordi Hereu, com el conseller de Política Territorial, Joaquim Nadal, van expressar la seva satisfacció pel dictamen de l'organisme internacional. Concretament, Nadal va dir que “posa les coses al seu lloc” tot i que ”no agradarà a tothom”. El més incisiu va ser el primer secretari de la federació del PSC a Barcelona, Carles Martí, que va criticar CiU per haver-se oposat al túnel.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.