Cultura

En família i en metro

Les vacances d'estiu solen ser el millor moment de l'any per oferir als lectors, sobretot al públic familiar, tota mena de guies urbanes

Tres guies ens proposen visites a museus, parcs
i altres espais,
i recorreguts
en metro

En temps de crisi econòmica, viatjar no sempre és assumible pel pressupost familiar. Segons on vivim, però, les activitats poden ser enriquidores, divertides, interessants. Per a algú que visqui en una localitat de muntanya o de costa, una bona excursió o una estona de platja ja és prou estimulant. En una ciutat com Barcelona podem caminar per Collserola i banyar-nos a la Barceloneta, però també passejar per parcs o visitar museus, fer activitats gratuïtes relacionades amb la cultura, els esports i les festes populars i entrar i sortir del metro per conèixer i valorar què ens perdem quan viatgem per les entranyes de la ciutat.

L'obsessió per marxar lluny de la ciutat en temps de lleure fa que molts barcelonins mai hagin visitat la Sagrada Família, ni pujat dalt del monument a Colom, ni fet el recorregut del telefèric del port, entre un etcètera ben llarg. De qui és l'estàtua que hi ha al cor del Laberint d'Horta? D'Eros. Quin arquitecte va crear l'edifici de la Fundació Miró? Josep Lluís Sert. On és el Museu de Ceràmica? Als jardins de Pedralbes. Aquestes i moltes respostes més les trobareu a
la col·lecció de La Galera Rutes per Barcelona. La guia més divertida per a descobrir la ciutat amb nens, que ja té al carrer Espais verds i Museus.

Tots dos llibrets, amb textos d'Anna Cabeza i il·lustracions de Mercè Galí, són força informatius però, sobretot, molt interactius, plens d'activitats i jocs ben atractius per incentivar la canalla durant la visita als espais recomanats, entre els quals hi ha set parcs, quatre jardins i també les platges, els horts urbans i el Viver Tres Pins i, pel que fa als museus, ens n'ofereixen quinze, de la xocolata a la música, passant pel del Barça i l'Egipci, i el Miró, el Picasso i el Tàpies.

I si no en tenim prou amb parcs i museus, Mònica Cuende ens ofereix a Barcelona en família, publicada per Ara Llibres, una exhaustiva guia de més de 200 pàgines en què recull activitats unificades per l'avui atractiu concepte gratuït, reunides en sis grans grups: Rutes urbanes (el Barri Gòtic, les platges, els interiors d'illa de l'Eixample...); Natura a la ciutat (delta del Llobregat, Montjuïc, parcs singulars...); Fem cultura! (llibres, música, teatre...); Mou-te! (curses populars, tennis de taula, patinatge...); Anem de festa! (festes populars), i Participa-hi (ecoparcs, deixalleries, comerç just...).

En metro a tot arreu

I com podem anar a tot arreu? En autobús, que ens permet observar el paisatge urbà, però si volem anar més ràpids i més frescos, podem agafar el metro.

Marta Torres, que es considera inquieta de naixement, ha passat uns quants anys voltant per biblioteques, arxius històrics i hemeroteques i ha parlat amb molts veïns de tots els barris. Reunint aquesta informació i afegint-hi l'excusa de donar a conèixer quina és l'epidermis que cobreix la mena de reg sanguini humà que alimenta la ciutat per sota, ens presenta el que anomena guibre, un híbrid de llibre i guia turística profusament il·lustrada que ha publicat Alrevés.

L'obra realment ressegueix totes les línies de metro de Barcelona, si bé només s'atura en aquelles parades, no sempre les més típiques, en què s'hi pot trobar alguna visita interessant.

Cossetània presenta una col·lecció de guies

Les grans capitals del món tenen diverses característiques en comú, una de les quals és que es poden visitar al llarg de molts dies però també permeten visites llampec en què el terme essencial pren sentit. I aquest és el nom de la col·lecció de guies que l'editorial Cossetània de Valls ofereix. Els primers quatre volums d'Essencial ens duen fins a París, Nova York, Londres i Roma, i ja estan treballant en les guies d'Escòcia, Florència i la Toscana, obrint l'oferta més enllà dels límits d'una ciutat. “Cossetània té una àmplia experiència en guies d'excursionisme”, comenta el seu gerent, Jordi Ferré, i l'han aplicat a la tria d'aquestes guies, comprades a les fires de Frankfurt i Londres. L'afegit que ofereixen és que les guies són en català, fet que no tenia lloc des de fa molts anys i, en tot cas, ara són les úniques al mercat. En un format molt pràctic (petites i de menys de 200 pàgines) inclouen mapes de carrers i metro i consells de què no es pot deixar de veure, on dormir, on menjar i, fins i tot, excursions breus.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.