Política

“S'estan gestant canvis a Espanya”

Un diputat alemany veu Catalunya com un possible “focus de crisi a Europa”

Von Grünberg envia una carta a l'ambaixador espanyol a Alemanya per demanar canvis en la Constitució arran de la sentència del TC

La sentència de l'Estatut continua transcendint fronteres un mes després de la retallada. El diputat socialdemòcrata del Parlament de Rin del Nord-Westfàlia Bernhard von Grünberg considera necessària la implicació del Parlament Europeu “per evitar que es creï un altre focus de crisi a Europa”. Així ho explica en una carta enviada la setmana passada al president del grup del PSE a l'Eurocambra, Martin Schulz, a qui alerta que “s'estan gestant canvis a Espanya” i a qui sol·licita que es dediqui a aquest assumpte. Von Grünberg, expert en política internacional, recorda a Schulz que més d'un milió de catalans van sortir al carrer per manifestar el rebuig a una sentència que escapça un Estatut –que ell anomena Constitució catalana– “acceptat” prèviament pel Parlament espanyol.

Conscient dels actes de protesta contra el Tribunal Constitucional a Barcelona, “però també a Alemanya i tot el món”, el parlamentari alemany ha fet arribar també una altra carta a l'ambaixador espanyol a Alemanya, Rafael Dezcallar, en què defensa com una “conseqüència lògica” la necessitat de modificar la Constitució arran de la sentència. A les cartes, a les quals ha tingut accés aquest diari, el diputat apel·la les Corts espanyoles a trobar una “decisió sensata per fer justícia a les diferents regions d'Espanya”. “Sobretot com a representant d'un país, considero raonable que les regulacions entre les comunitats autònomes es plasmin de manera precisa en la Constitució”, hi afirma.

El nom de Von Grünberg sona com a pròxim president de la comissió d'Afers Europeus i Exteriors del recentment constituït Parlament del seu land –al maig hi va haver eleccions–, el més poblat d'Alemanya, fet que donaria encara més rellevància a les missives.

Des de l'associació catalanista i europeista Horitzó Europa valoren especialment el gest de Von Grünberg com una demostració que els catalans i catalanòfils d'arreu del món s'estan mobilitzant en pro dels drets de Catalunya. Segons Von Grünberg, al seu land viuen nombrosos catalans que s'han organitzat en diferents associacions, com per exemple el Centre Cultural Català de Colònia.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.