Política

Montserrat Caballé, nova icona de l'espanyolisme

Les declaracions de Montserrat Caballé a Ràdio Nacional d'Espanya l'han convertit en una nova icona de l'espanyolisme. La soprano catalana va ser entrevistada aquest diumenge amb motiu del seu doctorat honoris causa concedit per la Universitat Internacional Menéndez Pelayo, de Santander, i en aquestes declaracions va apostar amb rotunditat per la seva espanyolitat. "Sóc espanyola de soca-rel, tant si es vol com si no es vol", va anunciar. Sobre la llengua va defensar el bilingüisme i va recordar que els seus pares sempre li van inculcar que "Espanya és una nació a la qual tots pertanyem".

Els diaris espanyols s'han agafat a aquestes paraules, que reprodueixen avui més o menys extensament. Els diaris publicats a Barcelona han obviat el tema i El País ha fet el mateix, però els rotatius madrilenys i d'altres de la resta d'Espanya, com El Diario Montañés, han aprofitat la notícia en un moment de crispació màxima arran de la publicació del Manifiesto por la lengua común. Com a promotor del manifest, el diari que hi ha dedicat més espai és El Mundo.

El rotatiu dirigit per Pedro J. Ramírez destaca les declaracions de Caballé a la portada, en la mateixa crida que dedica al nombre de firmants del manifest, que ja són 110.470, segons els promotors. Tot i que ahir diumenge l'edició digital d'El Mundo ja va reproduir un teletip d'agència sobre la notícia en la seva, en l'edició impresa d'avui el diari ofereix un text més elaborat. A les planes interiors, la notícia s'allarga –les paraules de la soprano no permetrien omplir l'espai atorgat al tema– amb manifestacions del filòsof Fernando Savater, promotor del manifest, i altres declaracions sobre el congrés del PSOE i la defensa que els socialistes han fet aquests dies de la immersió lingüística a Catalunya.

El Mundo es refereix als pares de Caballé com "una valenciana i un espanyol", de manera que es genera l'efecte que el rotatiu madrileny reconeix l'existència dels Països Catalans i per això distingeix els valencians dels espanyols.

A més d'El Mundo i el Diario Montañés, les declaracions de la soprano han estat destacades per ABC i Libertad Digital, entre d'altres.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.