Cultura

David Escamilla recopila en un llibre l'"essència" de Pepe Rubianes

El periodista i escriptor David Escamilla recopila en un llibre anècdotes, opinions i pensaments de l'humorista Pepe Rubianes, en un intent de captar "l'essència" del còmic. L'autor de Rubianes 100X100. La historia de un hombre libre , es basa en una sèrie d'entrevistes que aquest li va fer el 1999, quan va escriure una mena de biografia sobre el còmic, subtitulada Radiografía de un hombre libre. La nova obra recull records familiars i de la seva terra natal, Galícia; experiències dels seus viatges, molts d'ells pel continent africà; pensaments sobre grans temes com ara l'amor, la vida i la mort; i opinions sobre qüestions més polèmiques com la política, la religió i Catalunya.

Després d'un pròleg introductori d'Escamilla, titulat Rubianes somos todos l'autor ha inclòs un poema sobre la mort que l'actor va escriure el 2006 a Etiòpia, titulat El tren. Seguidament, es barreja la narració de l'autor, que contextualitza les idees del còmic amb les seves pròpies declaracions, la majoria recollides en l'anterior llibre, però algunes d'inèdites, segons ha explicat en la presentació Escamilla.

El llibre inclou un "diccionari Rubianes", per retre homenatge al llenguatge de l'actor, que tenia una habilitat especial per crear un lèxic propi, amb mots com ara "apapahostiado", amb el qual designava els personatges mimats, normalment criats per l'àvia. L'obra d'Escamilla, inclou també diverses declaracions sobre Rubianes, d'humoristes com Andreu Buenafuente i Carles Flavià, dels actors Joan Lluís Bozzo i Lluís Homar, dels periodistes Júlia Otero, Xavier Graset i Jordi González; i dels escriptors Sergi Pámies i Quim Monzó, entre d'altres. Les paraules d'alguns resentants polítics com Jordi Hereu o José Montilla també formen part de les mostres de lloança i record que van seguir la mort de l'actor gallec.

El llibre s'ha presentat  a Tramart, una nova botiga especialitzada en música, arts escèniques i audiovisuals d'autoria contemporània, impulsada per la Societat General d'Autors i Editors (SGAE), situada al passeig Colom.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.