Societat

Normalització Lingüística elimina els cursos de nivell D

Es prioritzen els nivells bàsics i l’oferta a Barcelona es manté només per a antics alumnes del Consorci

Estudiar el nivell D de català a Barcelona s’ha convertit en una veritable odissea. El Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL), que ha reduït l’oferta i la limita a antics alumnes, desvia els interessats a cursar el nivell superior de català a la Universitat de Barcelona (UB) i a l’Associació de Mestres Rosa Sensat. Aquests dos centres, però, no han pogut assumir la demanda, fins al punt que per primera vegada han hagut d’organitzar inscripcions per sorteig i llistes d’espera.

“Hem hagut de prioritzar quins cursos oferim i en aquests moments el que considerem més urgent és l’acolliment lingüístic i la incorporació de la població immigrada”, va apuntar ahir el secretari de Política Lingüística i president del CPNL, Bernat Joan, que lamenta que per qüestions pressupostàries hi hagi més demanda que oferta per estudiar català.

El cert és que el Consorci, a tot Catalunya, ha passat de 111.000 alumnes el curs passat a 126.000 aquest curs, però l’augment s’ha produït sobretot en els nivells bàsic i elemental (A) i en l’intermedi (B). “Tot i que som l’únic consorci de la Generalitat que en un context de contenció dels pressupostos generals no hem reduït pressupost, hem de prioritzar perquè no podem absorbir tota la demanda”, va argumentar el secretari de Política Lingüística.

Potenciar el Parla.cat

La raó per donar prioritat als cursos bàsics i intermedis, en el cas de la ciutat de Barcelona, és que el nivell D, amb el qual s’aconsegueix el certificat superior de català, es pot estudiar a la UB, Rosa Sensat i l’Escola de la Funció Pública, exclusiva per a funcionaris. Els responsables del CPNL consideren també que la majoria dels alumnes capacitats per estudiar el nivell superior, que ja és de perfeccionament, tenen recursos per fer la formació no presencial com el Parla.cat, que és un espai virtual d’aprenentatge. Actualment, el Parla.cat té 36.000 inscrits.

Totes aquestes explicacions no convencen bona part dels professors del Consorci, que denuncien que la possibilitat d’aprendre una llengua s’ha d’oferir en tots els nivells i critiquen que escapçar els cursos superiors no té cap sentit.

El Servei Lingüístic de la UB ofereix 425 places de nivell D en tres tandes de vuitanta hores (octubre, febrer i estiu). Costa 380 euros. Per al curs que comença ara han tingut el triple de sol·licituds de les que pot assumir. També a Barcelona, Rosa Sensat ofereix 4 cursos, dos més que l’any passat, igualment en tres tandes. Són setanta hores de classe i val 300 euros. Per primer cop han creat una llista d’espera.

Totes dues institucions van explicar ahir que van saber passat l’estiu que el Consorci deixava d’oferir els cursos del nivell D i han augmentat les places tant com han pogut.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.