Necrològiques

Un amic amb molts amics

En record de Josep Maria Casas i Buxeda

La vida el va fer suar tot just estrenada l’adolescència, pujant bombones de butà, pis per pis. Però aviat algú es va fixar en el seu tarannà sincer i pacient, i la banca va treure bona rendibilitat de la facilitat innata que tenia per connectar amb la gent. No feia clients; feia amics, més enllà de l’interès que poguessin tenir les seves ofertes. Amics per a tota la vida.

Era un home de colles i d’activitats. De molt jove, posant-se a la porteria amb l’equip d’handbol de La Salle, en què ho parava tot o no parava gaire res, segons l’humor amb què s’havia aixecat aquell dia. Però on el vam conèixer de debò va ser interpretant el paper de pastor còmic als Pastorets de Girona durant molts anys, al Teatre Municipal. Formava parella amb Salvador Donato, també traspassat fa temps, i eren dos individus impossible de fer-los fermar ni aprendre’s el paper; però amb la seva sensibilitat, el sentit de l’humor, la finor del seu sarcasme i la bonhomia que despertaven es guanyaven el públic des del primer moment, més enllà del text que se’ls adjudicava. No interpretaven; vivien el personatge a la seva manera.

I era en els assajos, en la preparació o en les tertúlies, que la seva atenta mirada, que semblava distreta, havia servit no poques vegades per eliminar malentesos i reconciliar parers, perquè davant d’ell era molt difícil mantenir-se irascible o emprenyat. Hi posava pau, com aquell que no fa res.

És per això que la geografia de les seves amistats a Girona és amplíssima, i la gent del teatre en formem només una part. Inexorablement va marxant aquella generació de La Salle de la segona meitat del segle passat, que des de la joventut fins a la maduresa ha donat bons fruits per a la convivència ciutadana.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Publicat a

[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia