Necrològiques

SOCIETAT

Mor als 82 anys Francesc Sapena, un dels grans mestres del dret penal

Va portar casos com el de la muntanya de Tor i el de les obres d’art de la Franja

Un dels advocats penalistes de referència de Lleida, Francesc Sapena Grau, professor a la universitat de la ciutat, va morir ahir als 82 anys, segons va avançar el diari “Segre”. La cerimònia de comiat ha tingut lloc aquest matí al tanatori de Lleida. Compartia despatx a la capital del Segrià amb Ricard Borràs, que havia estat president del Col·legi d’Advocats de la ciutat, del qual ell en va ser membre de la junta.

Sapena ha estat un personatge de gran rellevància mediàtica, no només a Lleida, ja que alguns dels seus casos van tenir projecció gairebé internacional, com ara el de la propietat de la muntanya de Tor. Va aconseguir que les famílies demandants guanyessin el cas i acabessin essent copropietaris de la muntanya. També va portar el cas d’El Vaquilla, el conegut delinqüent que es va escapar de la presó de Lleida, el d’un assassín sèrie i el de la pesta porcina.

Havia començat la seva trajectòria a finals dels anys seixanta i durant la Transició va ser un dels advocats que va demanar la petició de l’amnistia per als presos polítics. Tot i que considerava que el procés cap a la democràcia va ser positiu, en una entrevista a “Testimonios para la historia” va admetre que el procés autonòmic va desatendre els “fets diferencials” i es va mostrar crític amb la funció del Tribunal Constitucional i la designació dels membres del Consell General del Poder Judicial.

Els Amics del Museu de Lleida també el van triar perquè fos el defensor de la demanada per evitar el saqueig de les obres d’art sacre de la Franja. Amb el dret civil català a la mà, va demostrar que és propietari d’un bé a qui el posseeix de forma pacífica i continuada al llarg del temps. La justícia no va donar la raó als demandants però la seva intervenció el va convertir en un dels grans defensors de la polèmica causa.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia