Necrològiques

POLÍTICA

Mor Josip Manolic, el Primer Ministre que va declarar la independència de Croàcia

El líder va participar activament en la resistència durant la Guerra contra Iugoslàvia

L’advocat i polític Josip Manolic (1920, Kalinovac), el Primer Ministre que va declarar la independència de Croàcia el 25 de juny del 1991, ha mort als 104 anys, segons han informat mitjans de país. Aquella històrica proclamació va anar precedida del referèndum el 19 de maig amb una victòria del sí a la independència del 93,2 per cent dels vots.

Manolic va ser membre del Partit Comunista de Iugoslàvia des del 1939 i durant la Segona Guerra Mundial va lluitar al costat dels partisans contra els nazis. Després de la guerra va formar part del departament de seguretat de la nova República Socialista de Iugoslàvia liderada per Tito.

Després de la coneguda com a Primavera Croata, es va unir a un altre històric dirigent, del país Franjo Tudjman, amb el qual va fundar la Unió Democràtica Croata el 1989, des del qual va donar suport a la independència tot i les amenaces bèl·liques del govern iugoslau.

El maig del 1990, després del triomf del partit en les primeres eleccions lliures a Croàcia, va ser nomenat vicepresident de la República, i el 24 d’agost es va convertir en el Primer Ministre. Un cop proclamada la independència i en l’inici de la guerra contra l’exèrcit popular de Belgrad va deixar la direcció del govern i va passar a coordinar les accions de les forces de seguretat del nou país davant la invasió iugoslava. El 1993 va ser president de la cambra alta i el 1995 va deixar l’HDZ per fundar un nou partit. El 2015 va publicar el llibre autobiogràfic La política i la pàtria: la meva lluita per una Croàcia sobirana i social.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia