Necrològiques

Marià Albero, una nova manera d'entendre les festes

Va ser, a més de cantautor, un gran dinamitzador sociocultural

Marià Albero va ser, a més de cantautor, showman, folklorista i mestre de cerimònies en els medievals i altres espectacles. Va néixer a València el 1949 i des de molt jovenet es va dedicar a la música. Als 16 anys es va traslladar a Barcelona, contractat per Edigsa, segell amb el qual va gravar els seus tres primers discos. D'aquesta manera es va integrar en el moviment de la Nova Cançó. Ben aviat, però, va preferir desenvolupar la música popular per altres bandes i revalorar-la amb nous instruments. D'aquesta manera va néixer l'Ona Laietana, època en la qual va formar dos grups, la Rondalla de la Costa i la Sardineta. També va esdevenir productor d'Iceberg i Barcelona Traction. A final dels anys setanta es va instal·lar al Pla de l'Estany i va formar, amb la seva companya Laura, Els Grallers de Banyoles, grup amb el qual va dinamitzar les festes majors i celebracions de les comarques gironines. Poc després, als anys noranta, van fer Tirant lo Blanc a Perpinyà, sota el nom d'Estampida Medieval, i va configurar un nou model d'espectacle combinant música, circ, atrezzo i artesania que en Marià va fer reviure. Fent de mestre de cerimònies, deia als artesans que treballen amb les mans com abans “gràcies per la seva hospitalitat”, i va formar els ben coneguts avui mercats medievals, que va portar primer pel Camí de Sant Jaume i durant els 20 anys següents per tota la geografia de l'Estat.

Després d'una estada a Cuba, aterrà a la Garrotxa, on va idear i crear un nou espectacle, la Fira Indiana, que va desenvolupar durant l'última dècada a Begur i Cadaqués, juntament amb tota la seva família. També cal destacar que van actuar tres cops al Japó, tocant música medieval, i als Estats Units.

Marià ens deixa una nova manera d'entendre el panorama festiu i musical del nostre país, llegat que els seus fills i néts continuen amb gran amor i entusiasme. Amic Marià, mai us podré oblidar.

(*) Jaume Vilà és investigador cultural

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.