La consulta atrau l'atenció de mitjans de comunicació d'arreu i rep suports internacionals

La BBC grava un reportatge a Osona, i al Quebec faran una concentració de suport

Més de 140 periodistes s'han acreditat per cobrir informativament la consulta sobre la independència avui a Osona. La BBC, Le Monde, Libération, l'agència France- Press o la revista política mexicana Proceso, la Radio Televisió de Luxemburg i rotatius holandesos i noruecs són uns quants dels mitjans de comunicació internacionals que tenen previst ser a Osona per cobrir aquest procés electoral. Professionals d'alguns mitjans, com ara la BBC, ja són a la comarca per elaborar un reportatge sobre la consulta i el dret a decidir del poble català. Sarah Rainford, corresponsal de la cadena televisiva britànica, diu que s'han interessat pel procés perquè es tracta d'«una cosa important que passa a Espanya».

L'atenció internacional sobre la consulta va començar fa unes setmanes, tal com va recollir, el 10 de novembre, l'agència de notícies ANSAmed, que va fer públic que els coordinadors del referèndum havien anat a Brussel·les amb la intenció «d'involucrar el Parlament Europeu com a observador del referèndum i denunciar que el govern espanyol ha prohibit fer-lo en locals de titularitat pública».

Uns dies més tard, a Le Figaro apareixia una altra notícia en la qual la corresponsal a Madrid assegurava que «Catalunya està en peu de guerra», i explicava el suport a l'editorial conjunt publicat i anunciava que «la tensió podria pujar sens dubte el 13 de desembre, amb el referèndum sobre la independència», i que el procés pot evidenciar «el potencial electorat nacionalista».

La setmana passada, el Financial Times també es feia ressò de la celebració de la consulta en un altre article publicat des de Madrid, en el qual l'autor començava considerant que «els secessionistes tornen a fer soroll a l'Europa occidental». Segons aquest redactor, el PP va «cometre l'error de muntar un desafiament legal contra l'Estatut, i això ha fet que pugi la temperatura a Catalunya». Finalment, acabava donant consells als unionistes de tot Europa: «Els unionistes tenen poc a guanyar encenent els focs del separatisme quan ells tenen el suport silenciós de la majoria.»

Entre les opinions relatives al referèndum, una de les més sorprenents és la recollida des de Britannia Radio, emesa des del web German-Foreign-Policy.com, que considera que «els secessionistes catalans estan progressant cap al desmantellament ètnic de l'Estat espanyol», i hi afegeix que això ha estat tutelat des d'Alemanya perquè aquest estat «vol reestructurar Europa segons les línies ètniques». Els autors de la crònica citen com a clara mostra d'aquesta aliança la presència de Catalunya en la Fira del Llibre de Frankfurt l'any 2007 i la relació entre Catalunya i el land alemany Baden-Wurtenberg.

La consulta ha rebut un gran nombre de suports internacionals, entre els quals hi ha la moció aprovada pel Parlament d'Escòcia i la concentració per fer costat al referèndum que es farà avui mateix al Quebec.

LES FRASES

Le Figaro
«Catalunya està en peu de guerra»
Financial Times
«Els secessionistes tornen a fer soroll a l'Europa occidental»
«El Partit Popular va cometre l'error de muntar un desafiament legal contra l'Estatut. Això ha fet augmentar la temperatura a Catalunya i va ajudar que es produïssin el referèndum i l'editorial conjunt»
BBC
«Ens hem interessat pel referèndum perquè és una cosa important que passa a l'Estat espanyol»
Britannia Radio
Els secessionistes catalans estan progressant cap al desmantellament d'Espanya. Això dóna ímpetu a l'estratègia d'Alemanya de reestructurar Europa a partir de bases ètniques»
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.