CiU demana explicacions a Montilla per l'ús «electoral» del discurs de Cap d'Any

ERC lamenta el to del President, mentre que ICV comparteix que l'Estatut «és l'instrument real» per avançar en l'autogovern

Nerviosisme és el que CiU atribueix al president José Montilla pel fet que cometés la «greu equivocació d'obrir la campanya electoral» amb el tradicional discurs institucional de Cap d'Any. «Deu estar pensant en avançar les eleccions», va dir el portaveu de la federació al Parlament, Oriol Pujol. Els convergents veuen les referències als comicis com una inèdita «falta de respecte i de molt mal gust». Pujol va indicar que el discurs tampoc no va aportar solucions per treure Catalunya de la crisi econòmica ni «cap consol» per als 600.000 catalans en situació d'atur. Igualment, el portaveu convergent va retreure-li a Montilla les «renúncies» del traspàs de rodalies i la defensa de la carta catalana: «Malgrat la retòrica, cal recordar-li al President que no ha fet respectar l'Estatut.»

Comparteixen el diagnòstic sobre l'ús electoral del missatge no només el PP, sinó també ERC, sòcia de govern dels socialistes. Al secretari general dels republicans, Joan Ridao, li hauria agradat «un altre to, en lloc de desqualificar les legítimes estratègies polítiques que es confrontaran en les pròximes eleccions». Les «falses dreceres» que Montilla va criticar s'interpreten com les consultes sobiranistes. El 13-D, doncs, ha aconseguit encara una última victòria, ja que va aparèixer indirectament en el discurs de Cap d'Any. Ridao va replicar que «ni el president Montilla ni ningú no pot saber quin és l'horitzó col·lectiu», ja que l'Estatut «està assegut al banc dels acusats» del Tribunal Constitucional (TC) i el seu futur és «com a mínim incert». El dirigent republicà va acusar Montilla de mantenir una actitud propera a l'immobilisme, perquè «nega l'evidència» que una part cada cop més important de la població considera definitivament superada la via autonomista.

L'altre soci de Montilla, en canvi, no es va mostrar bel·ligerant amb el missatge de Cap d'Any. La portaveu d'ICV, Laia Ortiz, va avalar la reflexió al voltant de l'Estatut, «l'instrument real per avançar en l'autogovern». Pel que fa al TC, Ortiz va indicar que si la sentència no avala la constitucionalitat del text, l'Estat «haurà de fer una reflexió sobre la viabilitat de la Constitució espanyola i l'encaix de Catalunya amb Espanya».

Per la seva banda, el PP va titllar de «míting electoral» el discurs, que veu més propi d'un secretari general del PSC que del cap de l'executiu «de tots els catalans». La portaveu popular a la cambra, Dolors Montserrat, va posar l'accent en la «deriva nacionalista» de Montilla. «No va transmetre cap missatge d'esperança per aquells que ho estan passant pitjor, ans el contrari, ha demostrat que és incapaç de portar a terme mesures per lluitar contra la crisi i per crear ocupació», va valorar Montserrat.

ORIOL PUJOL
Portaveu de CiU al Parlament
«El President té deu mesos per endavant i resulta que el més destacable és que s'obre la cursa electoral de manera equivocada i només com a conseqüència del seu nerviosisme»
JOAN RIDAO
Secretari general d'ERC
«Ni el cap de l'executiu ni ningú no pot saber quin és l'horitzó col·lectiu»
LAIA ORTIZ
Portaveu d'ICV
«L'Estatut és l'instrument real per avançar en l'autogovern i cal aplicar-lo fins al final»
DOLORS MONTSERRAT
Portaveu del PP al Parlament
«És lamentable que hagi fet un míting pensant en qüestions electorals. No era el moment»
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.