Desolació, caos, runes i cadàvers

El món es mobilitza per enviar ajuda humanitària majoritàriament a la frontera amb la República Dominicana

Mentre el món es mobilitza per fer arribar l'ajuda humanitària a Haití, en una de les operacions més gran d'aquest tipus que s'ha portat a terme, els equips de socors encara no poden treballar sobre el terreny. Moltes ONG i ajuda internacional està bloquejada a la frontera de la República Dominicana a causa de la dificultat que hi ha d'entrar a Haití per la devastació i el caos. L'aeroport de Port-au-Prince va començar a funcionar ahir però els avions han d'aterrar «a ull» perquè la torre de control continua sense estar operativa, segons va explicar una font de l'ONU.

L'Organització Mundial de la Salut (OMS) està treballant amb les autoritats d'Haití, organismes de l'ONU i associacions humanitàries per coordinar l'assistència sanitària i controlar l'aparició de malalties transmissibles, com ara diarrea o infeccions respiratòries.

Segons l'OMS, entre les prioritats més importants hi ha la recerca i rescat dels supervivents atrapats entre les runes, el tractament de persones amb ferides traumàtiques greus, la prevenció d'infeccions de les ferides, l'abastiment d'aigua potable i el sanejament, i el suport al manteniment de la lactància materna. S'estima que uns tres milions de persones necessiten ajuda urgentment.

La destrucció dels hospitals dificulta les tasques. Barris sencers de Port-au-Prince han desaparegut. A més també han resultat danyats el palau presidencial, la catedral, els bancs, els hotels, els ministeris i tots els símbols del precari poder del país. Les comunicacions estan quasi completament tallades, fet que fa impossible tenir una informació precisa sobre els danys o les víctimes. L'energia elèctrica està interrompuda i el subministrament d'aigua és escàs. L'enfonsament de les infraestructures de telecomunicacions fa molt difícil la comunicació amb el país, tant per telèfons fixes com per mòbils.

A les cases en runes encara es poden veure els cossos de les víctimes intactes. Els crits demanant ajuda es continuen sentint per tota la ciutat. Els supervivents són als carrers esperant ajuda i intentant assimilar la magnitud de la tragèdia. Enmig del paisatge de devastació i desolació també es produeixen escenes de pillatge. Les forces de seguretat i voluntaris, a més de rescatar les víctimes del sisme, tracten de garantir l'ordre públic, amb patrulles de nit i de dia.

El president dels Estats Units, Barack Obama, va anunciar ahir que donarà 100 milions de dòlars en ajuda de manera immediata a Haití. El Fons Monetari Internacional també va anunciar l'entrega immediata de la mateixa quantitat al país.

La comunitat internacional intenta contactar amb els seus ciutadans

La Creu Roja internacional ha creat una pàgina web especial per ajudar els milers de persones a Haití i a l'exterior a trobar els seus familiars desaparegut en el terratrèmol (www.icrc.org/famillinks). Molts estrangers no han donat encara senyals de vida.

El govern espanyol va continuar ahir intentant posar-se en contacte amb els 109 espanyoles residents a Haití. De moment havia pogut comunicar-se amb una cinquantena de persones. Entre les que no s'ha pogut contactar hi ha les sis religioses Filles de la Caritat que treballen al país. Tampoc s'ha pogut localitzar un dels 22 guàrdies civils i 17 policies espanyoles destinats al país. a més, una segoviana de 53 anys, Pilar Juárez, destinada a Haití des de fa anys com a funcionària de la UE també està desapareguda. Tot el personal de l'ambaixada espanyola està sa i estalvi.

El cònsol d'Haití a Barcelona, Marc Antoine Archer Saint-Cyr, i la seva esposa, Ana Belio, que s'havia anunciat que estaven desapareguts, van contactar ahir amb la família a Saragossa per dir que estan bé i que intenten sortir del país a través de la República Dominicana.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.