El govern espanyol garanteix que es retirarà l'exemplar de Constitució amb símbols franquistes de l'Eurocambra

El Congrés exposa un volum igual que el de la UE, però obert per una altra pàgina

Malgrat que la Constitució és tres anys posterior a la fi del règim franquista, el polèmic exemplar, amb el jou, les fletxes, l'àguila i el lema «Una, grande y libre», és a l'Eurocambra des de l'any 1998, en què l'aleshores president del Congrés, Federico Trillo (PP), la hi va fer arribar perquè formés part d'una exposició permanent sobre parlaments europeus. No va ser fins al 2001 que es va muntar la mostra. «La Constitució espanyola només té símbols constitucionals i per tant no té sentit una Constitució amb símbols que no ho siguin», va dir la vicepresidenta De la Vega.

Es dóna la circumstància que al Congrés hi ha exposada una Constitució igual que la que es pot veure a Brussel·les, però oberta per una pàgina sense símbols franquistes, segons informa ACN. En concret, s'ensenya la disposició final, on hi ha la signatura del Rei.

L'Eurocambra va demanar als estats membres una «obra d'art o objecte representatiu de la seva vida política, parlamentària o ciutadana» perquè formés part de l'exposició i des de les Corts es va decidir enviar la Constitució franquista. De la Vega es va mostrar «molt sorpresa» per la notícia, que ha aparegut coincidint amb el semestre de presidència espanyola de la UE. Una altra veu del govern estatal, la del secretari general per a la Unió Europea, Miguel Ángel Navarro –el número tres del Ministeri d'Afers Exteriors–, coincideix que la Constitució preconstitucional s'ha de retirar. «S'ha de substituir per una altra versió amb l'escut correcte», va dir després d'una reunió a Barcelona d'alts funcionaris d'afers exteriors del grup dels Vint-i-set. Els símbols franquistes estan exposats al cor de la UE, en un passadís molt concorregut de la seu belga de la cambra comunitària. A tall d'exemple, Bèlgica hi va enviar una cadira del seu hemicicle i França, un bust de Victor Hugo.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.