Carretero abandona la junta de Reagrupament per discrepàncies en la confecció de la llista

La gran majoria de l'executiva acompanya l'exconseller i s'obre una situació d'incertesa en el moviment independentista

Joan Carretero i tretze membres més de la direcció van marxar ahir de l'executiva després de mantenir una reunió molt tensa, segons va avançar Vilaweb. El bloc que resta a la direcció és format per Jaume Renyer, Albert Pereira, Emili Valdero i Francesc Abad.

El germen que va desembocar en la divisió d'ahir és la manera com s'han d'elaborar les llistes electorals. Carretero i la resta de dimissionaris, entre els quals hi ha Rut Carandell –ja va seguir Carretero quan va abandonar ERC–, són partidaris de la circumscripció electoral única perquè els associats de tot Catalunya elegeixin els candidats d'una llista nacional. En canvi, l'altre bloc prefereix que els associats de cada demarcació triïn els seus candidats territorials, com la resta de partits. Fonts d'aquest sector asseguren que la ponència política aprovada en l'assemblea fundacional, el 3 d'octubre de l'any passat, ho estableix d'aquesta manera.

La crisi, doncs, no respon a un problema de noms, malgrat que Reagrupament estava pendent de la possible incorporació del president del Barça, Joan Laporta, amb qui Carretero ha mantingut converses perquè encapçali el moviment. Tot plegat també coincideix amb l'anunci d'eleccions a la presidència del club blaugrana, el dia 13 de juny vinent. Totes les fonts desvinculaven ahir les dues coses.

Incertesa

Ara s'obre un procés d'incertesa pel que fa al futur de Reagrupament. Renyer, Pereira, Valdero i Abad convocaran tots els càrrecs territorials la setmana que ve, i el més probable és que tot plegat acabi desembocant en una assemblea per decidir el futur de la formació independentista. De moment, Reagrupament, amb més de 3.000 associats, queda en una situació de punt mort.

Una de les incògnites és què faran Carretero i els seus afins, pel fet que eren la majoria de l'executiva. La possibilitat més plausible és que continuïn encapçalant el projecte, sigui quina sigui la marca electoral. El moviment ja té registrat des de fa mesos Reagrupament Nacional Català com a partit per poder-se presentar als comicis, previstos a la tardor.

Límit, 21 de març

En la darrera compareixença pública de Carretero, l'exconseller va anunciar que la formació celebraria l'assemblea per elegir oficialment els caps de llista el dia 21 de març a Barcelona. Justament aquell dia, Carretero va advertir a Laporta que el moviment independentista «no s'encantaria per ningú». En aquella ocasió es va anunciar el fitxatge de l'alcalde d'Arenys de Munt, Carles Móra, com a afiliat. L'ànima de Reagrupament va insinuar que si ell personalment anava a les llistes ho faria com a cap de cartell de Girona, i obria la porta a Móra perquè encapçalés la de Barcelona. També hi ha pendent saber si Móra, que ahir no tenia constància del trencament, seguirà Carretero o bé es decantarà per continuar amb el que queda de l'executiva.

La junta directiva de Reagrupament va ser escollida el dia 3 d'octubre de l'any passat en l'assemblea fundacional del moviment i estava formada, fins ahir, pels següents membres:
Joan Carretero
Rut Carandell
Emili Valdero
Jaume Renyer
Imma Bellafont
Àngel Font
Imma Prat
Laia Cubells
Francesc Abad
Albert Pereira
Carles Bonaventura
Teo Vidal
Narcís Ribes
Esther Ponsa
Xavier Palet
Sandra Lomas
Josep Anton Nus
Josep Sort
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.