ANNA ARQUÉ

RESPONSABLE DE LA COMISSIÓ D'INTERNACIONAL DE LA COORDINADORA DE LES CONSULTES

«Les consultes són una revolució social pacífica en ple segle XXI»

Aquesta lleidatana, nascuda el 1972, de professió estratega de comunicació en el sector financer, predica pel món les bondats d'una Catalunya independent
La causa de Catalunya serà internacional o no serà?
–«La causa de Catalunya l'hem d'internacionalitzar.»
–Vostès han estat ben rebuts a Escòcia, però vol dir que l'Europa dels Estats es pot permetre el luxe d'una Catalunya independent?
–«No és una qüestió de luxes, sinó de justícia històrica.»
–Què en pensen de la via escocesa cap a l'autodeterminació?
–«Em sembla perfecta, tenint en compte que està bàsicament promoguda per un partit independentista escocès des del Parlament del país, que és on recau aquesta responsabilitat.»
–També han estat a Ginebra i han fet molt de soroll; hi ha una traducció pràctica d'aquest rebombori?
–«Sempre hi ha una traducció pràctica, però en aquest cas és a llarg termini; no és instantani iniciar un procés dins de les Nacions Unides.»
–Es mouen molt per Europa, però qui domina l'ordre mundial és els Estats Units; se'ls pot obviar?
–«No els obviem. Públicament, fins ara, només hem ensenyat el que hem fet en l'àmbit europeu, això no vol dir que no estiguem treballant als EUA. A més, no estem en un esprint final: el procés per a la independència ja està iniciat i anem fent les coses com cal, amb professionalitat i rigor, seguint els timings necessaris.»
–Aquest procés és imparable?
–«El procés per no deixar d'existir és imparable i ara ha agafat rellevància amb una base social forta, sòlida i convençuda.»
–La baixa participació continua sent la pedra a la sabata de les consultes?
–«No estic d'acord que la participació sigui baixa. Amb què comparem aquesta participació? Amb un referèndum convocat oficialment per les institucions? Globalment la participació està en un 23%. El 2006 a les eleccions al Parlament, convocades amb tots els recursos públics, CiU va tenir un 17% de vots i el PSC, un 15,5%. El gran èxit de les consultes és la dimensió social i la cohesió de país que estem aconseguint, per molt que els polítics ho vulguin obviar.»
–Es va equivocar el president Montilla no anant a votar ni que fos en contra de la independència?
–«Totalment, com es va equivocar la consellera Tura quan va fer la crida a l'abstenció. Això és molt greu; és vergonyós. Després que no parlin de desafecció política. El poble no pateix desafecció política, en tot cas està desenganyat de polítics com ella.»
–No és massa arriscat fer la consulta a Barcelona?
–«No. Encara més, les coses no s'han de deixar de fer per por. S'han de fer pensant en allò que pots guanyar. Fer la consulta a Barcelona és guanyar, perquè representa la culminació d'un procés d'autodeterminació que s'ha fet arreu del país; la capital també s'ha de pronunciar. Les consultes són una revolució social pacífica en ple segle XXI. El poble català està demostrant que aquest procés és possible i això és el que ens vincula amb la comunitat internacional.»
–S'estan fent passes sòlides per garantir que el Parlament no tombi una iniciativa popular que convoqui un referèndum vinculant.
–«Estem fent servir una eina més, aprovada pel Parlament, per aconseguir el que volem. Els polítics han de decidir si volen que la nostra democràcia sigui real o una entelèquia. La democràcia és real quan es practica.»
–Hi ha força gent a favor d'aquest camí que demana paciència. Esperant el moment oportú ens hi podem passar la vida...
–«No ens podem passar tota la vida esperant el moment oportú. Qui dictaminarà quan ha arribat el moment? Qui s'aixecarà per dir-nos que ara és el moment per viure plenament com a catalans? Això ho decideix el poble, que ha decidit que ara és el moment per debatre-ho.»
–Fins i tot independentistes com els del Cercle Català de Negocis diuen que convocar ara un referèndum seria un suïcidi.
–«Perquè creuen que és el Parlament qui ha de declarar la independència, però si això no es fa perquè no tenim prou diputats el poble s'ha de moure.»
–No caldria més unitat d'acció? L'independentisme està fragmentat.
–«L'important és la unitat en l'objectiu. Tothom té dret a expressar la seva lluita com vulgui. No és necessari que un deixi casa seva per anar a la de l'altre. Algú ha de tenir la visió global per dir que cadascú es quedi a casa seva si vol, però que junts farem una urbanització.»
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.