Política

Milers de turcs homenatgen els nou morts en l'assalt israelià a la flota humanitària

Una ONG denuncia que tres dels seus membres han desaparegut i que disset dels ferits no s'han repatriat

Centenars de persones, entre elles autoritats, familiars de les víctimes i bona part dels cooperants segrestats, entre ells alguns ferits, van participar en la cerimònia dins la mesquita on hi havia els nou fèretres, coberts amb banderes turques i palestines. A l'exterior, milers de persones més es concentraven amb un respectuós silenci. Un cop acabada la cerimònia es van cridar consignes com «a baix Israel!» i crits d'«Al·là és gran!». El president turc, Abdullah Gul, va assegurar que Turquia no perdonarà Israel ni oblidarà l'atac. «Res serà com abans», va dir Gul.

L'informe dels forenses va dictaminar ahir que les víctimes van morir per trets de bala, quatre d'elles amb impactes al cap i un d'ells al pit, fins i tot, a curta distància. La resta d'activistes turcs passaven ahir controls mèdics per determinar el seu estat de salut pels temors que haguessin pogut ser enverinats. Les autoritats turques preveuen obrir una investigació contra els responsables dels morts i ferits. L'ONG turca Fundació d'Ajuda Humanitària (IHH) va denunciar ahir que tres activistes que formaven part de la flota estan desapareguts i que dels 38 ferits que van arribar a Israel, només se n'han repatriat 21.

Biden justifica l'assalt

El vicepresident dels EUA, Joe Biden, va donar suport ahir de matinada al dret d'Israel a impedir l'arribada de vaixells a la Franja de Gaza per prevenir el tràfic d'armes, tot i que va afegir que el govern nord-americà continua preocupat per la situació dels ciutadans palestins. Biden va assegurar que «Israel té el dret absolut de protegir els seus interessos de seguretat» perquè «està en guerra amb Hamas». El vicepresident nord-americà va reiterar el suport del seu govern a una investigació transparent i imparcial sobre els fets.

La tensió augmenta a Israel

La tensió que ha generat a Israel el polèmic assalt s'ha traduït en conseqüències internes i internacionals. En un discurs televisat, el primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, va denunciar un atac de la «hipocresia internacional» i va anunciar que mantindrà el bloqueig a Gaza. Netanyahu, justificant l'assalt, va apel·lar al sentiment de molts israelians de ciutadans assetjats en un entorn hostil. La tensió ambiental també es va reflectir en una sessió de la Kneset, on les declaracions d'una diputada araboisraeliana que havia participat en la flotilla va encendre altres diputats, alguns dels quals van lamentar que no hi haguessin hagut més víctimes mortals. El ministre d'Afers Estrangers israelià, Avigdor Lieberman, va manifestar ahir el suport a una comissió pública que investigui el cas i va dir que Israel «no té res a amagar».

«Van arribar matant»

«Van arribar matant. Abans de baixar de l'helicòpter ja hi havia tres morts per trets des de les zodiac», va explicar ahir de matinada Manuel Tapial, tant bon punt va arribar a Istambul. Tapial, la seva companya Laura Arau i el periodista valencià David Segarra, en bon estat de salut, explicaven com van viure l'assalt israelià i van qualificar de vergonyoses les acusacions d'Israel que el seu exèrcit va actuar per defensar-se. «És una vergonya que a 750 persones, totes d'ONG, ens acusin d'atacar primer. És impossible que nosaltres haguéssim atacat tropes d'elit», hi afegia Tapial, que va dir que havien estat atacats amb bombes de fum i de fragmentació, entre d'altres. «Vam ser detinguts per comandos de l'exèrcit que ens van apuntar a la cara amb el làser de les seves armes malgrat que estàvem identificats com a periodistes internacionals, ens van encaputxar i ens van robar tota la nostra feina», es va queixar Segarra. De totes maneres, el periodista de la televisió veneçolana Tele Sur va insistir que Israel «ha aconseguit tot el contrari, perquè tot el món ha vist com actua». Manuel Tapial, membre de l'ONG Cultura, Pau i Solidaritat Haydée Santamaria, també va explicar que creien que el nombre de víctimes mortals és superior a les nou oficials, ja que van veure com diversos cossos van ser llençats al mar i calculen que la xifra sigui d'entre 16 a 20. En aquest sentit, van reclamar que s'investigui si hi ha hagut desaparicions i execucions. Tapial també va assegurar haver estat interrogat durant tres hores pel Mossad, el servei secret israelià, i que durant tres dies de captiveri només li van oferir menjar en una ocasió. «El que nosaltres hem viscut ho viuen els palestins cada dia», afegia Laura Arau, que també va explicar que el retard en l'enlairament dels avions des de Tel Aviv cap a Istambul va ser degut a les pressions de les autoritats israelianes que, en un moment determinat, van intentar retenir en territori israelià el president de l'ONG turca IHH, Bülent Yildirim, cosa que va provocar una «batalla campal» entre els soldats israelians i els turcs que supervisaven la repatriació. En aquest sentit, Manuel Tapial va agrair l'ajuda del govern turc: «Sense ells no haguéssim pogut sortir d'Israel.»I van agrair «la dignitat d'un país capaç de trencar les relacions amb Israel per aquests fets. Tots els nostres governs haurien de prendre nota i no seguir firmant acords amb un país (Israel) que segueix fent coses inacceptables».

Està previst que Arau, Tapial i Segarra arribin aquesta tarda a l'aeroport del Prat de Barcelona.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.