Política

La política també té empresa

L'alcalde de Sant Cugat, Lluís Recoder, coautor de «La política que ve», reclama canvis

L'administració pública s'ha convertit en el que popularment ja es coneix com la menjadora dels partits polítics. Una empresa a la qual els alts càrrecs arriben avalats per un partit polític amb l'objectiu d'aconseguir el màxim nombre de vots que els permeti mantenir-se en el poder, sense que, sovint, s'aconsegueixi transformar la realitat en allò que es proclama en el programa electoral. Els recursos limitats de què disposa l'administració pública per fer realitat el projecte del polític ara es retallen a conseqüència de la crisi econòmica, la qual cosa accentua encara més el deteriorament de l'administració. Arran d'aquesta situació, l'alcalde de Sant Cugat, Lluís Recoder, i el tinent d'alcalde d'Economia, Jordi Joly, tots dos militants de CiU, aposten per una nova política que se centri en un model d'administració pública que faci tornar la confiança dels ciutadans en la política. Però trencar el règim instal·lat en l'administració no és una tasca fàcil. El model que es propugna en el llibre aposta per crear una organització, ja sigui la d'un ajuntament o, per què no?, la d'un estat que sigui flexible però que tingui un control fort a l'hora de regular i marcar les directrius dels serveis que pot oferir l'empresa privada o la pública als ciutadans. Per això s'aposta, entre altres qüestions, per introduir en l'administració, en el primer esglaó de la gestió, professionals de l'àmbit, càrrecs de confiança que ho siguin per la bona execució de les polítiques i dels recursos i no pas perquè siguin companys de partit. Uns directius que, a més, motivin els treballadors, els funcionaris públics, instal·lats i principals afectats d'un sistema que fa massa temps que està encarcarat. Els autors anomenen aquest nou model de gestió, Politics & management deal, que reclama un nou perfil polític i directiu amb valors com ara l'esforç i l'ètica. Un polític que tingui «un ull posat en la ciutadania i l'altre vetllant perquè la maquinària funcioni, i que es mantingui allunyat del dia a dia mediàtic, del pur tacticisme electoral», conclou Joly.

D'esquerres?, de dretes?

El llibre se centra bàsicament en el model de gestió que hauria d'acompanyar l'administració dels recursos públics, però la configuració d'aquest model per si mateixa ja confecciona un ideari, per tant, una política, però d'esquerres?, de dretes? Els autors no dubten a qualificar-la de pragmàtica, i d'altres l'han titllada de tecnòcrata. «L'administració pública és l'empresa que la política té a la seva disposició per convertir les idees en realitat. Sembla obvi, però no ho és tant», assenyalen els autors del llibre, un dels quals, Lluís Recoder, alcalde de Sant Cugat, ha estat assenyalat perquè formi part dels primers llocs de les llistes de CiU en els comicis de la tardor acompanyant Artur Mas.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia