Política

Màxima pressió

El Parlament viurà avui una jornada històrica si l'aritmètica es confirma i s'acaben prohibint les curses de braus a Catalunya. La iniciativa legislativa popular (ILP) antitaurina arriba al seu tràmit final en una votació en ple en què CiU i el PSC han donat llibertat als seus diputats. Amb tot, ahir la pressió era màxima. Els socialistes esgrimien motius econòmics –les indemnitzacions que haurà de pagar la Generalitat en un moment de crisi– per mirar de convèncer els seus que es decantin en contra del veto, segons van confirmar fonts del partit, i també lobys protaurins intentaven acostar els diputats indecisos cap als seus postulats.

La decisió dels socialistes i la federació que els seus parlamentaris votin a consciència és la que ha obert la porta a la prohibició que, en tot cas, no s'aplicarà fins al 2012. Els 135 diputats tenen al seu abast modificar la llei de protecció dels animals i canviar l'article que exclou les corrides de la prohibició ja establerta per als espectacles que comporten patiment o mort de les bèsties. Fonts dels grups parlamentaris calculen que uns 35 diputats de CiU donaran suport a la ILP que també rebria el “sí” d'entre tres i cinc diputats del PSC que s'haurien de sumar al ja anunciat dels 21 d'ERC i els 12 d'ICV-EUiA. Si els pronòstics es compleixen, uns setanta diputats votarien la iniciativa, quan la majoria està situada en 68 i previsiblement en una xifra més baixa, si hi ha abstencions. A diferència de la presa en consideració, i a menys que ho demanin algun grup a última hora, la votació no serà secreta.

No barrejar

La prohibició –si es confirma– arribarà després de la sentència del Tribunal Constitucional contra l'Estatut i des de determinats sectors de l'Estat es podria interpretar fàcilment com una resposta a la retallada, malgrat que la ILP va començar la tramitació el desembre passat.

Conscients de les repercussions, des del govern, el conseller de Política Territorial, Joaquim Nadal, demanava que no s'utilitzi el debat dels braus per “confrontar” Catalunya amb l'Estat. “Els toros són els toros i la política és la política, hauríem de mirar de separar-ho”, cridava Nadal abans d'un debat que ha aixecat gran expectació internacional.

El PP, contrari al vet ja ha anunciat que l'intentarà modificar en el Congrés, si s'aprova. Ahir la portaveu parlamentària dels populars, Dolors Montserrat, comparava el patiments dels toros amb l'avortament.

LA FRASE

Els toros són els toros i la política és la política, hauríem de mirar de separar-ho
Joaquim Nadal
conseller de política territorial

LA XIFRA

180.000
Són les signatures
que avalen la iniciativa legislativa popular per prohibir les curses de braus a Catalunya

Compensacions per més de 300 milions d'euros

Un informe difós per la Plataforma per a la Promoció i Difusió de la Festa dels Toros calcula que la prohibició de les curses a Catalunya comportarà una despesa d'entre 300 i 500 milions per a les administracions en concepte d'indemnitzacions. La xifra sorgeix dels 4,4 milions que es va recaptar en la temporada del 2007 i l'apel·lació al dret civil català que si s'impedeix l'ús d'una llicència d'activitat s'ha d'indemnitzar per l'exercici d'aquesta durant els 99 anys següents als afectats.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.