Política

El tripartit pacta amb el PP el Constitucional català

El Consell de Garanties Estatutàries es queda sense majoria nacionalista

El tripartit va pactar ahir definitivament amb el PP el Consell de Garanties Estatutàries, que serà el futur TC català, consensuant el nom de Julio Añoveros com a candidat dels populars en comptes de Daniel Sirera. L’AVUI va avançar dilluns aquesta possibilitat. Amb l’acord, que es va segellar dijous a la nit en uns darrers contactes, queda sentenciat que el futur TC català es queda sense una majoria nacionalista, la que haurien pogut formar els representants de CiU i ERC.

El PSC ja va arribar fa setmanes a un pacte amb el PP per aplicar la fórmula denominada de restes majors, que prima els populars en perjudici dels nacionalistes i impedeix la majoria CiU-ERC. La federació defensava en canvi la fórmula llei d’Hondt, que permet una preponderància nacionalista. La composició amb la qual CiU i ERC no sumen va ser aprovada amb el suport del tripartit i el PP al Parlament, però s’havia encallat des d’aleshores perquè no es posaven d’acord amb els noms. Alícia Sánchez Camacho volia enviar a l’organisme el seu antecessor, Daniel Sirera, però ERC no volia votar aquest nom perquè és massa significat en política.
La presència del PP al Consell de Garanties ha originat una forta tensió política, perquè d’acord amb el nou Estatut els dictàmens que elabori seran a partir d’ara vinculants i a més les persones que siguin designades per al Consell ho seran per a un termini de 9 anys. Continuaran, doncs, la pròxima legislatura independentment del resultat de les eleccions.

Amb el pacte definitiu entre el tripartit i el PP, la nominació arriba a la majoria de tres cinquenes parts que exigeix l’Estatut (81 diputats). I, arran d’això, la junta de portaveus va poder incorporar ahir el nomenament dels membres del Consell en l’ordre del dia del pròxim plenari tal com reclamaven els populars, perquè no quedi ajornat al setembre. Concretament seran escollits el dia 15 de juliol, i el dia anterior passaran l’examen parlamentari o hearing.

CiU ha reaccionat molesta pel pacte entre el tripartit i el PP, que no permetrà la majoria nacionalista. La federació no ha presentat per ara cap nom per a l’organisme per aquest motiu, però té de temps fins divendres vinent per entrar-los a registre. El diputat de CiU Francesc Homs va criticar ahir amb contundència l’acord i va qualificar de “monstruós” que el PSC hagi pactat amb el PP, quan els populars mantenen un recurs d’inconstitucionalitat contra l’Estatut català.

“Han posat la guineu a vigilar les gallines”, va afegir el dirigent de CiU. Segons Homs, amb la composició finalment negociada “es més que probable” que si el Parlament demana el concert econòmic el mateix Consell de Garanties català el tombi.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.