Política

JEAN-FRANÇOIS DAGUZAN,

INVESTIGADOR DE LA FONDATION POUR LA RECHERCHE STRATÉGIQUE

“Wikileaks farà més transparents els estats”

“L'amenaça d'Al-Qaida al Magrib durarà temps”

“El terrorisme islàmic és sovint l'expressió d'un malestar”

“La seguretat i la defensa no es poden concebre sense suport al desenvolupament econòmic i social”

Jean-François Daguzan és analista polític especialitzat en el Pròxim Orient i la proliferació del terrorisme. Ahir va moderar un dels debats del IX Seminari Internacional sobre Seguretat i Defensa al Mediterrani, organitzat pel CIDOB i el Ministeri de Defensa.

Està amenaçat el Mediterrani? Quins atacs hem de témer?

El Mediterrani no està amenaçat. Hi ha contenciosos pendents, com ara el d'Algèria i el Marroc pel Sàhara Occidental, el de Xipre i el conflicte permanent entre israelians i palestins. El tema que hem tractat més avui és el del Sahel i l'amenaça d'Al-Qaida del Magrib Islàmic. Es tracta d'una amenaça de baix nivell però que encara durarà temps.

Com es pot evitar que aquests grups assaltin i segrestin ciutadans estrangers?

El primer que caldria fer és desenvolupar una estratègia europea que, ara per ara, no existeix. El Tractat de Lisboa posa a les mans de la Unió Europea instruments jurídics i operacionals per fer-hi front, però encara haurem d'esperar un parell d'anys perquè es puguin desenvolupar.

Quins altres temes s'han destacat en el seminari?

Una de les idees més interessants és la constatació que la seguretat i la defensa no es poden concebre al marge del suport al desenvolupament econòmic i social. Cal una cooperació molt àmplia amb els països més afectats. El terrorisme islàmic és sovint l'expressió d'una angoixa, l'expressió d'un malestar concret.

Wikileaks ha tornat a filtrar documents classificats del Pentàgon, aquest cop sobre la guerra de l'Iraq. Què n'opina, d'aquest fenomen?

Amb les xarxes socials i internet, tot està canviant. Ara veiem que gent que s'oposa al govern passa informació a una persona que la penja a internet. És un canvi social extraordinari, que obligarà els estats a fer un reflexió global sobre l'acció pública: a ser més transparents i a respectar les regles.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.