Madrid insta a salvar la negociació

redacció

La cap de la diplomàcia espanyola, Trinidad Jiménez, va fer ahir una crida “a la contenció” i a la “calma” després d'haver estat informada de l'assalt de les forces marroquines al campament de Gdaim Izik, al Sàhara Occidental. Jiménez, que va fer aquestes declaracions en el viatge oficial a Bolívia, va defensar la represa de les converses entre el Marroc i el Front Polisario, prevista per ahir a Nova York.

Per la seva banda, la secretària general del PP, María Dolores de Cospedal, va demanar que les negociacions sobre el Sàhara Occidental es puguin dur a terme “amb tota tranquil·litat” i sense “interferències ni ingerències”. Les converses entre el Marroc i el Front Polisario es van reprendre ahir a Mahansset, als EUA, tot i els incidents del matí. Són les últimes en una sèrie de contactes iniciats el 2007 i que fins ara no han aportat resultats concrets.

El Front Polisario va aprofitar la cita d'ahir a la seu de l'ONU per demanar que aquest organisme enviï una missió d'investigació que aclareixi les “atrocitats” comeses pel Marroc en absència d'observadors i la premsa internacional a Al-Aaiun. El Front Polisario reclama la independència del Sàhara Occidental via un referèndum d'autodeterminació. Rabat proposa un pla d'autonomia sota la seva sobirania.