Política

Israel lluita contra l'incendi més gran de la seva història

El govern israelià ha hagut de demanar ajuda exterior per poder frenar les flames que rodegen la ciutat de Haifa

Dues persones han estat detingudes quan intentaven encendre nous focs

Habitants del barri Denia a la ciutat de Haifa –el centre neuràlgic del nord d'Israel– van ser desallotjats ahir de les seves cases per temor que el foc que avança per la muntanya Carmel també hi arribi. Durant el dia d'ahir hi va haver informacions i rumors sobre els preparatius per evacuar més localitats, però la policia va aclarir que la població ha d'estar atenta als comunicats oficials i actuar d'acord amb això.

El fort incendi forestal que es va iniciar dijous al migdia al nord d'Israel, i que s'ha convertit en el més gran de la història del país, continua avançant i posant en perill indrets, però per primera vegada oficials del cos de bombers van expressar “un prudent optimisme” respecte a les probabilitats de controlar el foc. A pesar d'això, ahir encara es descrivia la “tempesta de foc” com “capritxosa”, atès que va canviar diverses vegades de direcció, amb la qual cosa la immediatesa dels riscos a diferents punts també s'anava alterant.

La policia va descobrir ahir dos homes que llançaven ampolles incendiàries a la zona del monument conegut com a Muhraka, per provar d'incendiar el bosc. Després d'una intensa persecució, els dos homes van ser detinguts. També a Kiriat Bialik i més al nord, prop de Maalot –també al nord d'Israel–, van esclatar incendis locals i la policia investiga si algú els va encendre intencionadament.

L'ajuda internacional sol·licitada dijous per Israel va començar a arribar ahir. Uns dels primers que van arribar al país van ser dos avions especials de Turquia, fet que els analistes dels mitjans israelians van presentar com l'element que potser descongelarà les tibants relacions entre els dos països. El primer ministre, Benjamin Netanyahu, va conversar per telèfon amb el seu homòleg turc, Recep Tayyip Erdogan, per primera vegada des que va assumir les seves funcions, i li'n va agrair profundament l'ajuda. “Apreciem molt el que estan fent i tinc l'esperança que aquest incident ens ofereixi l'oportunitat de millorar les relacions entre els nostres països”, va dir Netanyahu. Erdogan va respondre assegurant que està disposat a prestar tota l'assistència necessària.

En els intents d'apagar l'incendi ja hi participen avions i equips de Grècia, Xipre, la Gran Bretanya, Bulgària, Jordània i de l'Autoritat Nacional Palestina. L'Estat espanyol ha enviat quatre avions que arribaran avui.

20
avions antiincendis
de diversos països han arribat a Israel per ajudar a les tasques d'extinció.
42
morts ha provocat el foc
, tots pertanyien al Servei Penitenciari d'Israel i viatjaven en el mateix autobús.
15.000
persones
han hagut de ser evacuades per l'avenç de les flames que ahir rodejaven la ciutat de Haifa.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.