Política

XAVIER PALLARÈS

DELEGAT DEL GOVERN A LES TERRES DE L'EBRE

“Hi ha molts projectes que només són fum”

El delegat del govern a l'Ebre està preocupat pel retard en el traspàs a la Generalitat dels 10 milions d'euros del fons d'industrialització

Pallarès té l'ordre del president del govern de retallar a Terres de l'Ebre un 23% el personal de l'estructura de l'administració

Proximitat amb el món local
Xavier Pallarès (Tortosa, 1964) ha estat nomenat aquesta setmana delegat del govern a l'Ebre. Pallarès és alcalde d'Arnes des del 1995, una tasca que compaginarà amb la delegació. També va ser president del Consell Comarcal de la Terra Alta (1999-2006). Aquesta vinculació amb el món local ha deixat empremta en Pallarès i ja s'ha compromès a reunir-se amb tots els alcaldes ebrencs. Fins al pròxim congrés del partit es mantindrà al capdavant de la federació ebrenca de CiU, que presideix des del 2003.
No sé si derogarem el pla territorial de Terres de l'Ebre o si hi introduirem modificacions

El seu primer matí a la Delegació del Govern Xavier Pallarès repassa la documentació que li ha deixat el seu antecessor, un ampli dossier amb informació sobre els projectes de la comissió d'industrialització de les Terres de l'Ebre, la candidatura d'Ebre Biosfera, els estudis d'INEFC, l'edifici dels serveis territorials que s'està construint al carrer Montcada i un breu apunt sobre la plaga del cargol poma. El seu telèfon mòbil no para de vibrar, tant de contactes de Barcelona com de companys que encara l'estan felicitant pel càrrec.

Un dels primers objectius del president de la Generalitat és reduir la plantilla de l'administració. Com es traduirà aquesta mesura a les Terres de l'Ebre?

Precisament aquest matí he tingut els primers contactes per treballar en aquesta línia. El fet d'agrupar conselleries ja es traduirà amb un menor nombre de càrrecs, a més com a delegat assumiré competències d'alguns serveis territorials. També hi ha contractes de personal eventual que fan d'assessors dels quals haurem de prescindir. Només al Palau Abària, tot i que no tot el personal depèn de Presidència, treballen unes 35 persones i no les podrem mantenir a totes perquè l'ordre de Mas és aplicar el pla d'austeritat en l'àmbit territorial.

Durant el discurs de presa de possessió va reivindicar la vegueria de les Terres de l'Ebre, tot i que CiU va votar en contra de la llei...

La llei de vegueries s'aprova a final de legislatura per un tema electoralista. És una llei buida de contingut i sense finançament. Diem que no a aquesta llei tal com està plantejada però a mitjà i llarg termini no renunciem a la vegueria de l'Ebre.

I quins passos seguiran per aconseguir la vegueria de l'Ebre?

Si ningú qüestiona el desplegament del govern a Terres de l'Ebre és perquè s'ha dut a terme amb consens polític i ciutadà. Avui tenim aquí els mateixos serveis de l'administració que té Tarragona. I amb la vegueria hem de fer el mateix, en primer lloc hem de seduir la gent del nostre país. Per desgràcia depenem de la benevolència de Madrid i no en té gaire, així que haurem d'aprofitar el moment oportú per negociar-ho.

El govern derogarà el pla territorial de les Terres de l'Ebre?

Francesc Sancho i jo mateix vam dir que derogaríem el pla territorial, però caldrà constatar si és necessari tombar-lo o fer-hi modificacions. És a dir, incorporar-hi les al·legacions fetes pels ajuntaments de Tortosa i Amposta.

La crisi i la retallada de pressupost de la Generalitat afectarà algunes de les obres projectades, com l'hospital o la variant de la C-12?

No es podran fer obres majestuoses, hauran de ser més senzilles i potser s'hauran de pagar a més llarg termini. En el cas de l'hospital només hi ha un dibuix, per tant, no es retardarà res. Hi ha molts projectes que només són fum, convenis signats entre entitats i algunes conselleries amb el compromís d'aportar finançament el 2010 i el 2011 i, posteriorment, la mateixa conselleria ha denegat la subvenció. Estudiarem cas per cas què podem fer.

Es modificarà el traçat de la variant de la C-12 al seu pas per Tortosa?

Si el traçat es pot modificar ho farem, tal com reclama l'Ajuntament. Establirem un calendari d'obres prioritàries i si aquesta ho és la tirarem endavant.

La comissió d'industrialització serà una prioritat?

Ho serà si genera ocupació. El fons d'industrialització considerem que tal com està al paper és una bona eina, però vull saber on són aquests 10 milions d'euros, que no tinguem una sorpresa. Que no ens passe el mateix que amb altres temes que teòricament estaven compromesos i que al final s'han denegat.

Quina serà la seua posició davant la possible instal·lació del cementiri nuclear a Ascó?

Estic a favor de l'energia nuclear. Amb tot vam votar en contra de l'MTC perquè ja tenim la quota energètica que ens correspon com a país. Defensarem l'acord del Parlament contrari al cementiri nuclear.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.