Política

L'arquebisbat de Barcelona no vol consultes

Demana als rectors que no cedeixin locals per als referèndums sobiranistes

Creu que pot causar divisió

La filosofia de les consultes independentistes no ha acabat d'encaixar en els postulats de l'Església. Si l'any passat els bisbats de Vic i Girona ja van demanar als seus rectors que no cedissin locals religiosos per celebrar-hi els referèndums, ara l'arquebisbat de Barcelona ha seguit el mateix camí.

En una circular que ha enviat a totes les parròquies, el bisbat considera que aquestes iniciatives poden causar “divisió interna” entre la comunitat cristiana “ja sigui per la pregunta a respondre, ja sigui per l'oportunitat o pel lloc on es realitza”. La carta es basa en uns arguments del Concili Vaticà II, en què s'afirma que “la comunitat política i l'Església són autònomes i independents l'una de l'altra” i afegeix que “les diverses opcions sobre la configuració de la societat s'han d'exposar als llocs adients”. Finalment, destaca que les “consultes i les reunions preparatòries o posteriors no s'han de realitzar de cap manera en dependències de les parròquies o en altres locals”.

Abans d'aquesta missiva, algunes entitats havien sol·licitat poder fer ús d'edificis eclesiàstics per al 10 d'abril, la data en què Barcelona i altres poblacions tenen previst organitzar la consulta.

L'arquebisbat va enviar aquesta comunicació el mes passat i algun rector s'ha queixat pel fet que no els han consultat la seva opinió sobre la idoneïtat de donar suport als referèndums. Aquesta arxidiòcesi aglutina les ciutats de Barcelona, l'Hospitalet, Cornellà i també una bona part del Maresme.

L'any passat diverses parròquies de Vic van obviar la recomanació que els havia fet el bisbat i van donar suport logístic a l'esdeveniment.

Per al pròxim 10 d'abril, els organitzadors de les consultes sobiranistes han iniciat una campanya perquè el màxim nombre de municipis s'adhereixin a la iniciativa. La intenció és que sigui el colofó final del procés que va començar Arenys de Munt. De moment, hi ha una vintena de municipis que la celebraran.

LA CARTA

Una consulta com la que es planteja en aquest cas pot portar una divisió entre els membres de la comunitat cristiana
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.