Política

El testimoni que va conduir a la guerra de l'Iraq va mentir

Admet que es va inventar que Saddam tenia armes de destrucció massiva

Ho va dir per fer caure el dictador

El dissident iraquià que va convèncer la Casa Blanca que l'Iraq de Saddam Hussein tenia un programa secret d'armes biològiques –i que va proporcionar així la justificació de Washington per envair el país àrab– ha reconegut per primera vegada que va mentir quan va donar aquest testimoni, segons va revelar ahir el diari britànic The Guardian.

Rafid Ahmed Alwan al-Janabi, conegut com a Curveball pels serveis d'espionatge nord-americà i alemany, va explicar al rotatiu britànic que es va inventar la història dels camions utilitzats com a plataformes mòbils d'armes biològiques i de les fàbriques secretes amb la intenció d'ajudar a derrocar el règim de l'expresident Saddam Hussein, del qual havia fugit el 1995.

“Potser ho vaig fer bé, potser no”, diu Janabi en l'entrevista a The Guardian. “[Els serveis secrets occidentals] em van donar l'oportunitat d'inventar-me alguna cosa per fer caure el règim”. Aquesta confessió arriba en el vuitè aniversari del cèlebre discurs de l'aleshores secretari d'Estat dels EUA, Colin Powell, a les Nacions Unides en què, sobre la base de les mentides de Janabi, assegurava que Saddam posseïa armes de destrucció massiva. El testimoni coincideix també amb la recent publicació de les memòries de l'exsecretari de Defensa de George W. Bush, Donald Rumsfeld, en què admet que l'Iraq no tenia aquest mortífer armament.

LA DATA

05.02.03
Colin Powell,
secretari d'Estat dels EUA, diu a l'ONU que cal envair l'Iraq perquè té armes de destrucció massiva.

LA FRASE

Tenia l'oportunitat d'inventar-me alguna cosa per enderrocar el règim
Rafid A. Alwan al-Janabi
EXDISSIDENT IRAQUIÀ
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.