Política

Líders locals del PSC volen restablir l'essència del partit

Creen el Col·lectiu Socialista Penedès-Catalunya amb l'objectiu d'aglutinar el sector catalanista i defensar la unitat del Penedès

Són partidaris del grup propi al Congrés i de l'estat federal o català

Un grup d'alcaldes, regidors i dirigents locals del PSC al Penedès han decidit unir-se, quan falten dos mesos i mig per a les eleccions municipals, per generar un moviment de base que permeti crear un corrent d'opinió cap al restabliment de l'essència del partit. Sota el nom Col·lectiu Socialista Penedès-Catalunya, el grup vol recuperar la bandera del catalanisme i els valors més socialdemòcrates que van empènyer la fundació del PSC, en un moment determinat, posant la “C” amb majúscula i retornant a la formació l'esperit catalanista que el partit havia tingut en els seus orígens. L'alcalde de Sant Quintí de Mediona i president del Consell de Federació del Penedès-Garraf, Ramon Creixell és un dels impulsors de la proposta. Assegura que han decidit tirar endavant i dir el que pensen perquè no han trobat “cap motiu per no fer-ho”. Creixell diu que el manifest que proposen “remarca les conviccions que s'inscriuen en l'esperit més genuí del partit catalanista i penedesista” i, segons ell, ara és un moment excel·lent perquè el PSC es troba amb una reflexió oberta. Segons Creixell, el moviment sorgeix d'un modest grup de petits dirigents locals però, malgrat tot, reivindiquen el dret a parlar. Entre altres coses, proposen la creació del grup propi al Congrés i al Senat, la unitat del Penedès que ells mateixos defensaven durant els anys 80 i 90 i que es va recuperar el 2004 en l'essència del Pacte de Sant Martí Sarroca. Es declaren connectats en l'òrbita del sector catalanista que va aglutinar Pasqual Maragall però asseguren que no són la corretja de transmissió de cap de les famílies polítiques del PSC ni de la cúpula del partit. Creuen en els moviments que comencen per la base per guanyar autoritat, legitimitat i credibilitat i, per això, proposen a tots els qui estiguin d'acord amb el seu manifest que se sumin al moviment.

El passat 24 de febrer, Creixell i alguns dirigents del Penedès es van reunir amb el primer secretari de la federació socialista del Penedès-Garraf, Rafael Roig, per comunicar-li la decisió. Roig va traslladar la notícia a la comissió executiva de la federació i es va comprometre amb ells a fer arribar el manifest a les agrupacions locals perquè puguin valorar la seva adhesió a la proposta. Independentment, però, els impulsors ja han començat una campanya d'adhesions, que ja ha trobat alguns grups de suport a l'Alt Penedès i a la capital, Vilafranca, on el PSC va quedar a l'oposició el 2009 a causa d'una moció de censura després de trenta anys a l'alcaldia de la ciutat. El col·lectiu, però, no es tanca portes i buscarà també suports fora del Penedès i el Garraf, amb la modèstia de saber que el moviment ha nascut amb arrels penedesenques. Malgrat la proximitat de la cita electoral del maig, els impulsors del manifest consideren que aquesta és la seva manera de ser “honestos i clars” i prefereixen parlar i no “callar, ser cauts i astuts”.

LA FRASE

Els ciutadans tenen dret a tenir un estat compartit o propi que els garanteixi els drets individuals i nacionals
Ramon Creixell
Impulsor del col·lectiu socialista penedès-catalunya
Les claus

Estar units no vol dir estar aturats

cati morell

El temps ensenya que de les crisis només se'n surt amb acció. Després dels resultats de les eleccions del 28 de novembre el PSC va decidir aturar-se fins al congrés de la tardor. Aquesta decisió de la direcció del partit no ha convençut una part important de les bases que, malgrat conèixer la peculiaritat de les eleccions municipals, s'arrosseguen per un corrent de pessimisme cap als comicis del maig. Precisament, per intentar sortir d'aquest corrent vertiginós, un grup d'alcaldes i regidors del Penedès han volgut fer palès que no tot és gris en l'imaginari col·lectiu socialista. I no ho han fet a poc a poc. Han redactat un manifest de principis que han enviat a les agrupacions socialistes del Penedès i el Garraf per buscar adhesions, i volen continuar sumant-ne. Tenen la convicció que fora del Penedès també hi ha qui sintonitza amb les seves idees i volen que aquesta decisió seva pugui ser un revulsiu que elevi les expectatives del socialisme català. “Malgrat tot, encara l'estimo, aquest partit”, em deia fa uns dies un destacat dirigent socialista del Penedès. Per això, perquè l'estimen, es mouen. Perquè en els mals moments volen estar units –ho va dir Montserrat Tura abans del novembre–, però estar units no vol dir estar aturats.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.