Política

TONI MORRAL

CANDIDAT D'ICV-EUIA A CERDANYOLA

“No faré un altre govern en minoria, ja ho he patit”

“En vista que la ciutadania no en vol ni sentir a parlar, dels residus d'ecoparc, ICV-EUiA torna a defensar la proposta del 2007 de terres i runes, i això no és un canvi d'opinió”

“Els ajuntaments hem fet una gestió amb lideratge, però en el tram final del procés, el govern no va tenir prou celeritat”

L'únic
De tots els cap de llista amb representació municipal, ICV-EUiA és l'únic que no ha canviat de candidat en aquests comicis. Morral va encapçalar les eleccions del 2007, i també ho va fer el 2003. És regidor de l'Ajuntament de Cerdanyola de les eleccions del 1983. Diu que si hagués acabat el mandat sent alcalde, potser no s'hagués tornat a presentar.
El nou govern s'ha de sentir àmpliament reconegut per la ciutadania

Va començar el seu segon mandat amb un govern en minoria amb CiU. L'expulsió del soci de govern el setembre del 2009 va donar peu a una moció de censura del PSC i CiU, i va perdre l'alcaldia aquell desembre.

Guanyarà les eleccions?

Crec que sí. Treballem per guanyar-les i tenim aquesta ambició. Som la candidatura que respon millor al que és la ciutat.

El partit més votat ha de formar govern?

Aquesta no ha de ser una norma bàsica per sempre, perquè cada municipi té situacions conjunturals diferents. Però ara la situació és una altra i crec que qui guanyi estarà més legitimitat per fer govern.

Tornaria a repetir un govern en minoria?

No. No ho tornaré a fer perquè així és molt difícil governar i això, ja ho he patit. En aquest moment no són recomanables governs febles. El nou govern ha de tenir una solidesa important i s'ha de sentir àmpliament reconegut per la ciutadania.

Quins són els principals eixos del seu programa electoral?

Tancarem el programa el 16 d'abril, i tindrà tres grans eixos: desenvolupament econòmic; territori i medi ambient, i polítiques socials.

L'abocador Elena ha estat una experiència positiva o negativa, per a la ciutat?

El balanç s'ha de fer quan estigui feta la restauració. Estic satisfet perquè mentre vam estar al govern vam fer una gestió acurada del dipòsit controlat. Hem estat valents com a ciutat.

Per què va plantejar dur residus d'ecoparc a l'argilera d'Almar?

En el programa electoral del 2007 plantejàvem fer-ho amb terres i runes, però el 2009 vaig decidir explorar la possibilitat d'obrir un debat a la ciutat per tenir un altre Elena. Ho vaig fer perquè entre terres i runes i bales d'ecoparc no hi ha gaire diferències, i era una manera d'evitar la taxa de residus i d'incrementar l'IBI. La moció de censura va tallar la meva exploració. I com ara veig que la ciutadania no en vol ni sentir a parlar, dels residus d'ecoparc, ICV-EUiA torna a defensar la proposta del 2007.

Amb aquest canvi d'opinió...

Això no és un canvi d'opinió, per què tornem on estàvem al principi del mandat.

Retirarà, doncs, la proposta del pla de viabilitat econòmica de l'Ajuntament?

Suposo que hi ha haurà alguna manera de poder-ho fer.

Entén que s'hagi demanat un segon informe per remeiar l'abocador de Can Planas, quan ja hi havia un acord del ple?

Ho entenc perquè la qüestió s'ha polititzat molt. Si un segon estudi ho clarifica, doncs millor. El projecte d'IDOM és un bon treball. Can Planas s'ha de restaurar bé i amb el suport de la majoria.

Cerdanyola ha d'acollir la incineradora de residus metropolitans?

En absolut. Ja hem acollit uns serveis prou importants en la gestió de residus. Ara ens toca rebre beneficis.

Va fer prou ICV-EUiA, des del tripartit, per defensar l'hospital Ernest Lluch?

El 2003, CiU no estava per l'hospital i vam fer pressió política. En el govern d'entesa, amb el mapa d'equipaments sanitaris, es va veure que era una necessitat. Els ajuntaments implicats hem fet molta gestió i amb un bon lideratge, però en el tram final del procés, el govern no va tenir la celeritat que hagués calgut.

Com pot guanyar solvència econòmica i eficiència, l'ajuntament?

Hi tindrà molt a veure que la ciutat, en el seu conjunt, comparteixi amb força una autoestima del projecte de ciutat més enllà del nostre terme. Si ens ho creiem, hi guanyarem tots. A més, també cal una reforma de l'administració local, modernitzant-la i reajustant recursos.

És una prioritat fer una nova biblioteca?

Sí. És important. Necessitem un equipament adaptat al segle XXI. L'Altis no és un bon lloc, perquè l'edifici no està pensat per acollir aquest tipus de servei. A més, el projecte Urban planteja zones de passeig en aquest tram del riu Sec. Per a nosaltres, una possible ubicació és el parc de Flor de Maig.

Què proposa fer amb Ca n'Altimira?

Aquí caldrà estudiar quins serveis hi poden anar.

Després de l'obertura de dos nous museus, quines són les prioritats en Cultura?

Promoure la cultura popular donant protagonisme a les persones i les entitats. Cal donar-los una injecció d'oxigen.

Quines propostes tenen en l'àmbit esportiu?

Hem de dignificar els equipaments que tenim, com ara adaptar la zona esportiva de les Fontetes a nous usos. També promourem la promoció de l'esport de base i escolar, i la promoció de la salut entre la gent gran.

S'han de mantenir els actuals mitjans de comunicació locals públics?

A la revista Riu Sec li cal una reflexió perquè crec que ha completat una etapa. Ara hem de garantir la informació i la comunicació municipal amb propostes del segle XXI. Hem d'integrar els sistemes de comunicació.

Cerdanyola i la UAB encara viuen d'esquenes?

Formalment no, perquè s'estan treballant molts projectes. Però cal aplicar-hi més energia política per compartir la gestió diària. Les sinergies de les dues institucions encara no coincideixen.

Què proposa per a Bellaterra?

Bellaterra s'ha de repensar sense que perdi la seva identitat, però sent conscient de la seva vinculació amb la trama metropolitana. També s'hauria de reformular el seu planejament urbanístic, permeten dues cèdules d'habitabilitat en una mateix parcel·la.

Com afectarà la crisi al projecte Urban a l'entorn del riu Sec?

No s'hauria de veure afectat en res, però desconec quins són els compromisos adquirits per l'últim govern.

Si perd les eleccions...

És una cosa que no contemplo. Tinc l'ambició de guanyar! Però si això passa, ja pensaré què faig l'endemà de les eleccions.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.