Política

Mas remarca que la retallada equival al 20% del dèficit fiscal

El president destaca que els 2.700 milions de rebaixa de la despesa pressupostària suposen una cinquena part de l'espoli que castiga el país

Demana a l'oposició que no “obstaculitzi” l'aprovació dels comptes al Parlament

Si es reduís una cinquena part del dèficit fiscal, el govern no hauria d'executar cap retallada. El president de la Generalitat, Artur Mas, va remarcar ahir que la rebaixa del 10% de la despesa que inclourà el pressupost, i que el govern aprovarà dimarts, és només una petita part del dèficit fiscal que castiga el país. La quantitat de l'estalvi, uns 2.700 milions d'euros, equival a un 20% dels impostos que es recapten a Catalunya i que no tornen, i que s'eleven a un total de 15.000 milions.

Passades les eleccions de diumenge, l'executiu enceta una nova etapa i prepara ja el terreny per a la reivindicació del pacte fiscal. Mas va defensar la necessitat que la Generalitat disposi de més recursos per sufragar els costos de l'estat del benestar. El procés d'“emancipació fiscal”, però, no tancarà l'aixeta de la solidaritat segons el president: “Es tracta de retenir la quantitat que necessitem”. El concert econòmic adquirirà protagonisme en el discurs del govern en vista de la proximitat de les properes eleccions al Congrés. Aquest serà el projecte principal amb què el cap de cartell de CiU, Josep Antoni Duran i Lleida, es presentarà als comicis. Però abans el govern aspira tenir el reforç d'“una pinya ciutadana”.

Espiral diabòlica

Un cop exemplificat el volum de la retallada, Mas va insistir que l'estalvi és necessari per invertir la tendència dels últims anys de carregar les arques públiques amb uns dèficits excessius. “Ens hem dedicat a viure del crèdit”, va constatar. Per Mas, si no s'hi posa remei, “entrarem en una espiral diabòlica”, perquè “les úniques partides que creixen dels pressupostos públics són les destinades a pagar interessos”. Durant la conferència La sortida catalana de la crisi, en la inauguració d'un seminari organitzat per la UOC i la Fundació Catdem, el president va apuntar que, en els comptes d'aquest any, l'increment dels interessos respecte a l'any passat equivaldrà al pes de la conselleria de Cultura. El conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, havia travat l'equivalència en un departament i mig. Economia preveia que el 2011 l'executiu pagaria uns 370 milions d'euros de més en aquest concepte. La quantitat exacta s'acabarà de concretar en els comptes.

Missatge a l'oposició

Amb vista a la tramitació parlamentària del pressupost, Mas va fer una nova crida als partits perquè no n'“obstaculitzin” l'aprovació. El govern busca una abstenció generalitzada de l'oposició, i anteposa la del PSC a la dels altres. Per això Mas va recordar als exsocis del tripartit que són “coresponsables o responsables directes” de la precarietat de les finances públiques. Tampoc es va estar de fer una crida a la responsabilitat, dirigida a les entitats i agents socials que han criticat amb severitat la retallada anunciada per l'executiu en els sectors sanitari, educatiu i dels serveis socials. Com ja havia fet durant la campanya electoral del 22-M, Mas va reduir a “minories sorolloses” els ciutadans indignats amb els efectes de la rebaixa del pressupost.

L'estat del benestar el podem pagar. Altres no se'l poden pagar amb el seu esforç. Tenim 15.000 milions de dèficit fiscal
No es tracta de tancar l'aixeta dels recursos. Es tracta de retenir-ne la quantitat que necessitem
Artur Mas
PRESIDENT DE LA GENERALITAT
Procurarem perquè els aspectes que afectin la cohesió social siguin els menys afectats [per la retallada]
Viure del crèdit té uns mínims, i qui no se n'adona s'estimba. Si tots fem el que hem de fer, el dèficit és reconduïble
Hem sortit d'un període electoral en què van triomfar valors forts: responsabilitat, serietat, coratge
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.