Política

PxC es fa un lloc a les principals capitals de l'Ebre

L'alcalde de Tortosa adverteix que no tolerarà discursos demagògics sobre la immigració en el ple de l'Ajuntament

Tot indica que han recollit vots provinents del PSC

Plataforma per Catalunya (PxC) ha aconseguit fer-se un lloc en aquestes eleccions municipals a les Terres de l'Ebre. El partit xenòfob liderat per Josep Anglada, gairebé sense fer campanya, ha millorat el resultat de les eleccions catalanes del 28 de novembre i ha passat de zero a quatre regidors. Un a Tortosa, un altre a Amposta i dos més a Roquetes. A banda d'això, ha quedat a una desena de vots d'entrar també al Consell Comarcal del Baix Ebre i a uns quaranta vots d'entrar als ajuntaments de la Sénia i Santa Bàrbara.

Per tant, el creixement i la irrupció d'aquest partit, que basa el seu discurs en la xenofòbia, ha generat força preocupació entre les forces polítiques amb representació als tres ajuntaments on han aconseguit colar-se. L'alcalde de Tortosa i candidat de CiU a la reelecció, Ferran Bel, ha titllat PxC de “força d'extrema dreta radical i espanyolista”, tot i que ha advertit que els 790 vots que ha obtingut al municipi són de “votants molt transversals”, amb el que va definir com “una sensibilitat especial” al voltant del fenomen de la immigració.

Segons Bel, l'arribada de Jordi Casanova al consistori obligarà la resta de partits a estudiar a fons “com administrar la nova situació”. “En un ple municipal, la demagògia sobre la immigració pot quedar molt fàcilment en evidència”, va afirmar.

El candidat de CiU, que ha obtingut una majoria absoluta de 12 regidors, s'ha mostrat obert als pactes per formar un govern més ample, però n'ha exclòs expressament el PSC per les seues diferències personals amb Joan Sabaté, i també PxC per la seua ideologia racista. De fet, tant CiU com el PSC, ICV, ERC i el PP han lamentat o han expressat la seua preocupació per la irrupció de PxC al consistori tortosí.

Per la seua banda, el regidor electe Jordi Casanova –que també és vicesecretari de PxC a les Terres de l'Ebre– ha emès un comunicat per agrair la confiança rebuda per 2.200 ebrencs als sis municipis en què han fet llistes, tot i la “brutal censura” rebuda des dels mitjans. “A Tortosa ens hem situat a molt pocs vots de la cinquena força política, el PP”, ha assenyalat.

En el cas d'Amposta, un municipi on la taxa d'immigració és del 20,31%, però on els conflictes socials amb els nouvinguts pràcticament no existeixen, sobta que un partit com PxC haja passat de 205 a 591 vots i hagi superat fins i tot el PP, que s'ha quedat sense representació, tot i que també ha doblat el nombre de vots. “Ens han votat perquè diem el que la gent pensa però no s'atreveix a dir”, manifestava el seu candidat, Germán Císcar, un jove de 38 anys que ja es va presentar el 2007 i que regenta un videoclub. “No sóc racista, a la meua llista porto persones que estan casades amb immigrants”, afirma tot assegurant que els immigrants no són un problema, però els sense papers, sí. “Estem preocupats i esperem que l'entrada de PxC no altere el normal funcionament del consistori”, assenyalava l'alcalde, Manel Ferré, que alhora feia una crida a la resta de forces polítiques del consistori a “reflexionar” i a prestar més atenció a temes com ara l'atur, la inseguretat ciutadana o la immigració. Ferré també reflexionava sobre la redistribució de vots a Amposta, on CiU n'ha perdut més de 300; el PSC, 550; mentre que ERC només n'ha pujat 22. Resulta obvi que molts han anat a parar al PP i PxC.

A Roquetes, PxC s'ha presentat per primera vegada i ha aconseguit 2 dels 13 regidors que formen el consistori. “Estem molt contents, la veritat és que no esperàvem aconseguir el segon regidor”, diu el candidat de PxC, Ramon Martí, que a les anteriors eleccions municipals anava a la llista del PP. “El Partit Popular no va fer res del que duia al programa, per això jo i altra gent vam marxar a Plataforma”, manifesta Martí.

De fet, PxC ha aconseguit un centenar més de vots que el PP i només el separen vuit vots de CiU. L'alcalde de Roquetes i cap de la llista més votada, Francesc Gas ERC), interpreta que el partit xenòfob ha restat vots al PSC i també als independents, que s'han quedat sense representació. “Demostrarem que tot el que han dit durant la campanya és mentida, els immigrats no reben més ajuts”, diu Gas. La taxa d'immigració a Roquetes és del 20%, amb 51 nacionalitats diferents.

LA FRASE

2.200 ebrencs ens han votat, tot i la brutal censura que hem sofert per part dels mitjans
Jordi Casanova
Candidat de Tortosa i vicesecretari de Pxc a l'ebre
Les claus

Un territori amb menys població, més immigrants i més atur

Roser Royo

Les Terres de l'Ebre són un territori poc poblat, però amb una taxa d'immigració del 19,77%, superior a la mitjana catalana, i que en municipis com ara Ulldecona arriba al 30,55%. A més, l'Ebre ha estat un dels territoris més afectat per la punxada de la bombolla immobiliària; per tant, ara hi ha més atur, cosa que afecta també els immigrats. Això crea les condicions favorables perquè discursos com el de Plataforma per Catalunya (PxC) hagin arrelat al territori. És la lectura que fa el sociòleg Jesús Sorribes, que a més també destaca que els partits amb representació institucional no han abordat d'una manera seriosa el tema de la immigració. “En una societat civilitzada no pot ser que una comunitat religiosa haja de resar al carrer”, assenyala Sorribes, en referència a la polèmica de la mesquita de Tortosa.

D'on vénen els vots?

L'altra gran pregunta és d'on vénen els vots recollits per PxC. La participació ha estat semblant a la de fa quatre anys i el partit que més ha baixat a l'Ebre és el PSC. Això fa pensar que molts dels votants del PxC eren del PSC. “És factible, perquè només un 50% dels vots d'un partit són ideològics, després hi intervenen altres factors”, hi afegeix Sorribes.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.