Política

JOAN ANTONI BARON

ALCALDE EN FUNCIONS DE MATARÓ

“Els partits hem perdut la confiança de la gent”

El candidat del PSC admet que la irrupció de PxC a Mataró els ha perjudicat i els ha fet perdre tres regidors

Joan Antoni Baron culpa el candidat de CiU, Joan Mora, de ser el responsable que no fructifiqués un acord

L'alcalde en funcions diu que faran un govern a l'ombra a l'oposició

Sense rancúnia
Ha estat set anys alcalde i diu que ara que serà a l'oposició continuarà sent “autèntic” amb els seus rampells de geni. No marxa ni amargat ni ressentit perquè entén que CiU els ha guanyat a les urnes amb “joc net” i que el dia 10 de juny anirà al despatx, com cada dia, i que s'endurà “les quatre coses” que té. “Mai m'he sentit propietari del càrrec”, assegura.
El que no faré és deixar el vaixell embarrancat, no ho he fet mai a la vida i no ho faré ara

El PSC va perdre diumenge, per primer cop, unes eleccions municipals a Mataró.

Se sent responsable de la derrota?

Sóc l'alcalde i, per tant, del que li hagi passat al PSC, en sóc el màxim responsable.

Què ha passat?

Que un cert malestar per la situació econòmica i per les incerteses que teníem detectat s'ha transformat en una opció política. Ha vingut algú a dir mentides i la gent se les ha cregut i els ha votat, la qual cosa ens ha perjudicat.

I CiU ha guanyat.

Sí, però té els mateixos regidors que el PSC amb només 1.000 vots més. Comparat amb el que va passar el 28 de novembre, de 19.000 vots han passat a 11.000.

És un fracàs de les polítiques d'immigració que Plataforma per Catalunya hagi obtingut tres regidors?

La immigració és un fenomen nou que no sabíem governar. Encendre'l sí que és molt fàcil i ja ho hem vist. En aquest país s'han fet lleis però no polítiques d'immigració. Crec que en algunes coses ens n'hem sortit perquè si no els barris no estarien com estan, però quan es barreja una altra variable com la crisi i l'atur, això genera incerteses.

I ara, què tocarà fer?

El PSC hem estat els únics, juntament amb ICV-EUiA, que hem anat a trencar-nos la cara als barris per explicar que això dels vals, dels xecs i dels cotxets era mentida, i ens hem sentit molt sols en aquesta lluita contra els rumors. Alguns partits no ho han fet mai. El que caldrà fer és continuar desmuntant aquesta mentida.

Diu que no marxa.

El més fàcil per a mi hauria estat que marxés a l'escola on tinc una plaça de mestre. Ara farem una cosa que no havíem fet mai, que és aprendre a fer d'oposició per articular una alternativa de govern a Mataró.

Es mantindrà aquests quatre anys com a cap de l'oposició o marxarà a mig mandat?

Això es fa difícil de dir. Em vaig comprometre per estar-hi quatre anys però es poden produir canvis substancials en el partit en els propers mesos que recomanin que potser cal fer un pas al costat i deixar passar gent. El que garanteixo és que la meva intenció és quedar-me per un temps suficient, que poden ser quatre anys, o fins i tot que em pugui tornar a presentar, però dependrà de molts factors. El que no faré és deixar el vaixell embarrancat.

Per què van descartar tan aviat la sociovergència?

Nosaltres no ho hem fet. Van dir durant tota la campanya que pactaríem amb tothom menys amb el PP. CiU, en canvi, va decidir després de les eleccions que volia un govern en minoria. A partir d'aquí què vol que fem. Si Joan Mora ja ha triat, és ell el responsable.

Es pot governar la ciutat amb només vuit regidors?

A Mataró els ciutadans estan acostumats a tocar els regidors, a parlar-hi directament. Si en tens catorze o quinze tens unes possibilitats, amb vuit es redueixen a la meitat.

Garantirà la governabilitat?

Nosaltres portarem les nostres propostes, si tenen majoria tiraran endavant.

Un govern a l'ombra?

Sí. El PSC posarà sempre sobre la taula alternatives. No serem el partit del no, perquè no hi creiem, en aquesta cultura.

Té por que alguns projectes futurs ballin com El Corte Inglés?

Si ens hem de remetre a les últimes declaracions de Joan Mora fetes a última hora i afegint-se al carro, no hem de patir. El futur d'El Corte Inglés l'hem deixat garantit.

Què espera del nou alcalde?

Que tingui sentit de la responsabilitat. Li desitjo molts èxits, perquè si els té, la ciutat també els aconseguirà.

Aquestes eleccions han ressorgit noves maneres de veure la política?

Els partits grans i centrals hem perdut una cosa que és fonamental: la confiança de la gent.

A Catalunya, el PSC ha perdut la bandera del municipalisme?

Sí, ara està en mans de CiU, que no és precisament municipalista. El que no s'explica és com pot ser que un mandat que ha estat esplèndid en moltes coses, si no fos per la xacra de l'atur, la gent no ho hagi reconegut. Potser és que ara és temps d'una altra cosa, no del bon govern de les ciutats, sinó que torna a ser el moment de les ideologies. Els ciutadans ens demanen noves formes d'expressió política.

Què pensa que ha de fer el PSC per recuperar-ho?

El més important que hem de fer és escoltar la gent. Sempre he dit que no vull ser el partit dels millors, sinó el partit de la gent normal, que té vocacions, contradiccions i equivocacions. Hem de saber per on bufa el vent i a partir d'aquí construir un nou relat que sigui creïble i possible, amb un punt d'utopia que potser ens ha faltat.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Publicat a