Política

Llibertat per a DSK per pèrdua de credibilitat de la cambrera

L'empleada de l'hotel suposadament assetjada admet haver mentit en diversos testimonis

L'exdirector gerent de l'FMI, fins ara sota arrest domiciliari, queda lliure sense fiança

L'acusació no retira tots els càrrecs

El judici a l'exdirector gerent del Fons Monetari Internacional (FMI) va fer ahir un gir inesperat. El jutge del tribunal de Nova York Michael Obus va deixar en llibertat sense fiança Dominique Strauss-Kahn (DSK), després que els advocats de la cambrera del luxós hotel Sofitel de Manhattan suposadament assetjada per l'acusat van presentar dubtes sobre la credibilitat de la seva clienta. Els investigadors van descobrir que la cambrera havia donat detalls falsos sobre el seu parador després dels incidents, que havia omplert amb informació falsa els documents per optar a l'asil des de Guinea i que havia mentit en la declaració de la renda.

Segons es pot llegir en una carta escrita pels advocats de l'acusació, la treballadora del Sofitel havia explicat que ella i el seu marit havien estat perseguits pel règim guineà, empresonats i torturats, un càstig que hauria implicat la mort de l'home i que hauria permès a la dona arribar als EUA amb un permís d'asil amb la seva filla. “En entrevistes fetes en connexió amb el cas, la demandant va admetre que la informació donada és falsa”, afirmen en la carta els lletrats, que, malgrat tot, no han retirat les acusacions. No queda clar a quins càrrecs s'enfronta ara Strauss-Kahn, que fins ahir estava en arrest domiciliari i que tornarà a judici el 18 de juliol.

Dijous a la nit, The New York Times havia avançat part de la informació i explicava que diverses llacunes en el testimoni de la dona podrien desmuntar el judici. Segons el diari, la dona estaria estretament vinculada, a més, amb persones implicades en activitats criminals.

Sexe oral

En un principi, tant la policia com els advocats de l'acusació van creure la versió de la cambrera, segons la qual Strauss-Kahn hauria sortit nu de la cambra de bany mentre la dona netejava l'habitació i l'hauria forçada a practicar-hi sexe oral. De fet, la policia hauria trobat mostres d'ADN en l'uniforme de la cambrera, incloent-hi restes de semen. En un primer moment els advocats de l'excap de l'FMI van al·legar que el seu client no era a l'habitació de l'hotel Sofitel en el moment dels fets, sinó que era a dinar amb la seva filla. Dies més tard, però, la defensa va canviar l'estratègia, al·legant des d'aquell moment que la relació entre Strauss-Kahn i la dona havia estat consentida, fet al qual s'han aferrat des d'aleshores.

La suposada veracitat de la treballadora del Sofitel i les evidències presentades per la policia van permetre al jutge Obus de Nova York acusar formalment l'excap de l'FMI de fins a set delictes, entre els quals un d'intent de violació i un altre de retenció il·legal. Strauss-Kahn va quedar en llibertat sota fiança d'un milió de dòlars (700.000 euros), un dipòsit de cinc milions (3,5 milions d'euros) i el lliurament del passaport. L'import –no és el cas del passaport– va ser tornat a l'exdirector de l'FMI.

LA XIFRA

700.000
euros
hauria pagat Dominique Strauss-Kahn per poder quedar sota arrest domiciliari a Nova York.

LA DATA

14.05.11
Les forces de seguretat
de l'aeroport JFK arresten Strauss-Kahn abans que voli cap a París.

Pot ser el rival de Sarkozy?

El gir sobtat del procés contra Dominique Strauss-Kahn generava una onada d'interrogants a França, especialment entre les files del Partit Socialista (PS), que es troba immers en un procés de primàries per escollir qui es batrà amb Nicolas Sarkozy en les presidencials del 2012. Fins al 14 de maig, quan el van detenir, Strauss-Kahn era el polític francès més popular, però llavors va perdre totes les possibilitats. Com una “forta sacsejada”, va definir-ho l'exprimer ministre francès Lionel Jospin quan va saber que The New York Times revelava l'existència de “grans llacunes” de credibilitat en el testimoni de l'empleada de l'hotel que va denunciar Strauss-Kahn. El portaveu dels socialistes francesos, Benoît Hamon, afirmava que sent “un intens alleujament” per la notícia. Però podrà l'exdirector gerent de l'FMI, qualificat per tothom de cadàver polític, presentar-se a les primàries socialistes o tenir-hi un pes destacat? Podria acabar sent el rival de Sarkozy? Martine Aubry, fins aquesta setmana secretària del PS i candidata a les primàries, evitava ahir la qüestió i es limitava a parlar “com a amiga de Dominique”: “Espero de tot cor que la justícia restableixi la veritat i que s'acabi el malson de Dominique”. Altres veus del PS ja han demanat que es paralitzi el procés de primàries.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.