Política

Montilla alerta que el pacte fiscal “no té encaix ni a l'Estatut ni a la Constitució”

L'expresident català i primer secretari del PSC diu des de Madrid que és un pas en fals que no aporta solucions reals a la crisi

Considera que a Catalunya hi ha un “reescalfament” del debat sobiranista en què la prioritat del govern no se situa en la lluita contra la crisi

L'expresident de la Generalitat i primer secretari del PSC, José Montilla, ha alertat aquest dijous des de Madrid que el pacte fiscal “no té encaix ni a l'Estatut ni a la Constitució” i és un pas en fals que no aporta solucions reals a la crisi. Segons Montilla, el sistema de finançament actual “està donant bons resultats” i en tot cas caldria apostar per la via política per “incorporar-hi nous ajustaments “ com un consorci tributari entre hisendes, la clarificació del procés per al pagament dels fons de competitivitat i la millora del reconeixement de l'esforç fiscal. Relacionar la crisi al dèficit fiscal, ha dit, “es faltar a la veritat i generar una falta d'expectatives que pot ser molt perillosa”.

Montilla ha fet aquestes manifestacions en un esmorzar a Madrid presentat per l'exministre Carlos Solchaga on entre d'altres ha assistit l'alcalde de Lleida i candidat a succeir-lo com a primer secretari del PSC, Àngel Ros.

Montilla ha recriminat a CiU que tan sols hagi “pres consciència de la crisi” quan ha començat a governar i després de tenir “una actitud displicent” on “per irresponsabilitat o per ignorància reclamava un augment de la despesa i menys ingressos”. En aquest sentit, ha recordat al president de la Generalitat, Artur Mas, que la solució de la crisi no només pot passar per les retallades ni per un pacte fiscal que al seu entendre, plantejat en els termes actuals “proclama l'extinció del procés estatutari i l'esgotament de la via constitucional”.

I és que segons el primer secretari del PSC a Catalunya s'ha produït un “reescalfament” del debat sobiranista o independentista en què la prioritat del govern no se situa en la lluita contra la crisi i la posada en marxa de polítiques de suport a la recuperació, sinó en formular un diagnòstic que situa el principal problema de Catalunya en el dèficit fiscal i que implica que la via constitucional està esgotada i per tant cal iniciar la “transició nacional”.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.