Política

CARME FORCADELL

PRESIDENTA DE L'ASSEMBLEA NACIONAL CATALANA (ANC)

“L'actitud hostil d'Espanya ens ajudarà a tenir estat”

“No donen cap més sortida, perquè són tremendament centralistes. Són incapaços de reconèixer la diferència”

“Si el govern fa el que ha de fer per aconseguir un estat propi ens tindrà al darrere, però si no anirem al davant”

“Si s'avancen demanarem que els partits incloguin en el programa la celebració d'un referèndum”

Perfil
Nascuda a Xerta l'any 1956, Forcadell treballa en el Departament d'Ensenyament i viu a Sabadell. Està molt vinculada amb el món associatiu. És la vicepresidenta de la Plataforma pel Dret a Decidir (PDD), membre de la junta d'Òmnium de Sabadell i també de l'executiva de la Plataforma per la Llengua. A més va ser regidora a Sabadell per ERC entre els anys 2003 i 2007 i va formar part de la coordinadora de les consultes per la independència.
L'independentisme fragmenta el país? Si no tenim recursos
sí que hi haurà fragmentació

Carme Forcadell va ser una de les primeres persones que van iniciar el projecte de l'Assemblea Nacional Catalana, l'any 2009, coincidint amb la consulta d'Arenys, i ara ha estat escollida presidenta.

El 10 de març passat es va constituir l'ANC en un multitudinari acte al Sant Jordi. Vist en perspectiva, com valora la resposta dels ciutadans?

Va ser un punt d'inflexió, perquè vam constatar que la gent està amb nosaltres. A partir d'aquí comencem a treballar.

Ara ve el més complicat...

Sí. Tenim dos reptes. El primer, fer extensió social i arribar a tots els racons. Tenim clar que el nostre moviment per l'estat propi ha de ser molt ampli. El segon és arrossegar la classe política, i per aconseguir-ho hem de tenir molt gruix social. Per això també treballem amb l'Associació de Municipis per la Independència (AMI).

El primer pas per sumar la majoria social són un seguit d'activitats que es faran a partir de Sant Joan i que està previst que comencin a Poblet. Ens en pot donar més detalls?

Hem dividit el territori en deu columnes que sortiran de diversos llocs i que aniran fent actes a tots els municipis. Seran els mateixos pobles els que implicaran els del costat o els veïns. Finalment confluiran en una gran manifestació a Barcelona per l'11 de setembre. Però aquell dia també volem organitzar alguna acció reivindicativa, perquè ja sabem que les manifestacions, sobretot les darreres, no han servit de gaire res.

El següent pas serà convocar una consulta el 2013 al major nombre de poblacions amb la col·laboració de l'AMI. Però com s'intentarà teixir la complicitat dels partits en l'àmbit parlamentari?

Si ens posem d'acord amb l'AMI per fer una macroconsulta, què faran els partits? S'hauran de mullar en el moment en què tres-cents alcaldes facin un referèndum, plantin cara a l'Estat i realitzin una desobediència civil. Per exemple què farà CiU si posen algun alcalde a la presó? La idea és pressionar des de les poblacions. Si el govern català fa el que ha de fer per aconseguir un estat propi ens tindrà al darrere, però si no haurem d'anar al davant.

Aquest anar al davant és el que passa amb la rebel·lió als peatges o la insubmissió fiscal?

El ciutadà està tan cansat i és tan injust el tracte que ens dóna l'Estat que ja es fan actes de desobediència. A Catalunya la societat sempre ha anat al davant dels partits. I què passarà amb aquestes accions? Que el govern s'haurà de pronunciar. La nostra feina és intentar que aquests actes siguin massius. Imagina't si en lloc de 100 persones que no fan cas dels peatges n'hi ha 20.000.

La Moncloa cada cop ofega més Catalunya. Això ajuda a créixer l'independentisme?

L'actitud hostil d'Espanya ens ajudarà a tenir estat propi. Hi confio molt. No donen cap més sortida, perquè són tremendament centralistes. Són incapaços de reconèixer la diferència. L'últim intent de voler romandre dins l'Estat va ser l'Estatut.

Què diria a aquells que asseguren que Catalunya es fragmentarà si s'arriba a tenir un estat propi?

Ja ho està ara. Crec que la fragmentació es produirà si aquest país no té recursos per garantir la cohesió social. Però la independència no en provocarà.

Es creu l'aposta de CDC per l'estat propi?

A Convergència hi ha hagut un tomb, perquè han xocat amb el pacte fiscal. Quan han vist que el govern espanyol els està dient que no, s'han adonat que no tenen més remei. Molts militants de CDC són independentistes.

El full de ruta de l'ANC inclou la convocatòria d'un referèndum d'autodeterminació el 2014, però i si s'avancen les eleccions?

El canviarem i demanarem als partits catalans que ja incloguin en el seu programa la celebració d'aquesta consulta.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.