Les signatures frustrades

Des que es va reformar la llei sobre les iniciatives legislatives populars, el 2006, n'ha augmentat el nombre, però encara no se n'ha aprovat cap, sobretot perquè la mesa o el ple del Parlament les ha frenades

La medalla d'una possible prohibició de les curses de braus a Catalunya se la podrà penjar la ciutadania, i no els partits que hi votin favorablement al Parlament. Si prospera, serà un altre èxit de les iniciatives legislatives populars (ILP), l'eina que tenen els ciutadans per promoure lleis al Parlament prescindint de l'agenda dels grups parlamentaris. Des que existeix aquest instrument, creat l'any 1995, ha estat útil en només tres ocasions, per aprovar lleis a favor de l'escolarització dels infants de fins a 3 anys, de suport a les seleccions esportives catalanes i per regular la gestió dels residus –encara que inicialment amb la proposta es volia prohibir la incineració–. Dues més es tramiten al Parlament: l'anomenada ILP antitaurina i la de mesures urgents per a l'habitatge. Però en la resta de casos, la mesa del Parlament o bé el ple de la cambra han tombat les propostes dels ciutadans, excepte en tres casos en què va expirar el termini per presentar el mínim de signatures necessàries per tramitar la iniciativa (50.000 firmes).

El rebuig recent més sonat és el de la ILP sobre productes transgènics del col·lectiu Som lo que Sembrem, que, després d'haver reunit més de 100.000 signatures, no va passar del debat a la totalitat del darrer ple, el dia 1 de juliol. Tampoc no va obtenir gaire més èxit al juny la iniciativa de Deumil.cat, rebutjada perquè es considerava «inconstitucional» i per la unanimitat de la mesa, tot i l'aval d'una multitudinària manifestació independentista pels carrers de Brussel·les.

De fet, des que es va modificar la llei de les ILP, l'any 2006, es va reactivar la presentació de proposicions de llei. Fins llavors se n'havien registrat sis en una dècada, mentre que posteriorment a la reforma se n'han acumulat deu i en només quatre anys. L'efectivitat, però, no ha augmentat, ja que després d'haver-se introduït canvis en la llei no s'ha aprovat cap iniciativa. L'actualització de la normativa va permetre agilitar els tràmits i reduir els requisits per presentar les propostes. Entre altres millores, va rebaixar a 16 anys l'edat mínima per donar suport a les ILP, va obrir la possibilitat als immigrats empadronats a Catalunya que puguin donar suport a les lleis i promoure-les, i va reduir de 65.000 a 50.000 el nombre de signatures necessàries per formular les proposicions a la cambra catalana. Milers de firmes han acabat frustrant-se pel camí.

Aprovades
Educació dels infants de fins a 3 anys
Suport a les seleccions catalanes
Prohibició de la incineració de residus
Rebutjades
Prohibició del cultiu de productes agrícoles modificats genèticament
Ensenyament en la llengua materna i el bilingüisme escolar
No admeses a tràmit per la mesa del Parlament
Convocatòria d'un referèndum d'autodeterminació
Regulació de la sobirania nacional
Aprovació d'un projecte de constitució de Catalunya
Creació del servei psiquiàtric d'urgències a domicili
En tramitació parlamentària
Modificació de l'article 6 del text refós de la llei de protecció dels animals («antitaurina»)
Mesures urgents per a l'habitatge
Retirades en benefici d'una resolució del Parlament
Atenció de la fibromiàlgia i síndrome de fatiga crònica
Caducades
Establiment i regulació d'una xarxa de suport a la dona embarassada
Mesures de foment de l'habitatge protegit
Desenvolupament de l'article 4 de la llei sobre el joc
En procés de recollida de signatures
Llei electoral de Catalunya
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.