Política

David Fernàndez: “La pluralitat i la riquesa del país no hi caben en una llista única”

El portaveu de la CUP insta a la unitat d'esquerres “sense renúncies ni subordinacions” perquè el procés cap a la independència vagi acompanyat d'un canvi social

El full de ruta presentat inclou la declaració unilateral d'independència, la no devolució del deute i la nacionalització de les empreses energètiques

El portaveu de la CUP, David Fernández, ha urgit aquest dissabte a convocar eleccions perquè “no té sentit esperar” i ha instat les forces d'esquerra a unir-se “sense renúncies ni subordinacions” perquè el procés cap a la independència de Catalunya vagi acompanyat d'un canvi social.

“Aquest ha de ser un temps de generositat, portes obertes i mà estesa”, ha sostingut durant la presentació del decàleg per construir una “candidatura excepcional” d'esquerra, que sigui alternativa a la “llista de país” que proposa el president de la Generalitat, Artur Mas, per a les pròximes eleccions catalanes.

L'esmentada aliança inclouria en el seu programa la declaració unilateral d'independència, la no devolució del deute “fins que estiguin cobertes les necessitats de tots els ciutadans” i la nacionalització de les empreses energètiques per fomentar l'ecologisme.

El decàleg també recull la redacció d'una Constitució catalana per part del Parlament, així com la seva validació mitjançant referèndum, i la revisió de les relacions internacionals amb institucions com l'OTAN, la UE i el Fons Monetari Internacional (FMI). La derogació de les reforma laboral i de les pensions; desfer les retallades i les privatitzacions dels últims anys, i la garantia del dret a l'avortament lliure i gratuït són altres dels compromisos que s'assumeixen.

“Ningú no ens farà elegir entre qüestió nacional i qüestió social. Nosaltres no renunciem a res”, ha recalcat Fernández, que ha etzibat a Mas que la “pluralitat i riquesa del país no tenen cabuda en cap llista única”.

També Fernández ha enviat una crítica encoberta a Mas i al líder d'ERC, Oriol Junqueras, quan -sense dir cap altre nom concret- s'ha desmarcat de les picabaralles entre el president i el líder de l'oposició: “A nosaltres no ens trobaran en patrimonialitzacions interessades ni en càlculs electorals. Aquest procés no és de ningú, és de tots”.

Entre els assistents a l'acte hi havia la presidenta d'Òmnium Cultural, Muriel Casals; el vicepresident de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), Jaume Marfany, i el president de la plataforma Suma't, Antonio Baños. També s'han acostat fins a l'Auditori de l'Aliança del Poblenou els diputats d'ERC i ICV-EUiA, Cesc Iglesias i David Companyón, així com a representants de Guanyem i diversos moviments socials com la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH).

L'acte ha durat unes dues hores, en què diferents persones relacionades amb moviments socials i el món de la cultura han reivindicat la independència de Catalunya i una societat anticapitalista.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia