Clam polític per anul·lar el judici a Companys
El govern català aprova demanar-ne la nul·litat al Tribunal Suprem i Montilla garanteix que no pararan fins a assolir-la
La figura del president de la Generalitat republicana va unir ahir, almenys per un dia i amb matisos, el govern d'esquerres i CiU. «Companys simbolitza la lluita per la llibertat i la resistència d'un poble en el moment més tràgic de la nostra història», va concloure Montilla en la declaració solemne. I el president de CiU, Artur Mas, va afegir-se a la petició del tripartit d'exigir d'una vegada la nul·litat del judici que el va condemnar a mort. L'acord de govern inicia el procediment, previst a la llei de la memòria històrica, per instar la fiscalia general de l'Estat a demanar la revisió del cas a la sala militar del Tribunal Suprem.
Aquest consens parcial, però, no va impedir els retrets mutus pel retard a fer oficial la petició. Artur Mas, el líder de CiU, va criticar que «arriba tard» i que «s'ha perdut un temps preciós», ja que «la llei de la memòria històrica –aprovada el desembre del 2007– ja ho possibilitava». El PSC i ICV-EUiA coincideixen a criticar el retard d'anys en la rehabilitació, però en culpen la inacció dels governs de Jordi Pujol durant 23 anys. El president del grup d'ICV-EUiA, Jaume Bosch, va recordar que la petició d'ahir del govern l'hauria pogut fer CiU quan van governar amb o sense llei de memòria.
Tots sí que van estar d'acord en el fet que la rehabilitació política i judicial no només ha de ser per a Companys sinó per a totes les víctimes de la Guerra Civil espanyola i de la dictadura franquista. El més contundent va ser Joan Puigcercós, el president d'ERC, que va reivindicar que «hi ha moltes víctimes i sembla que hi hagi hagut un pacte en la democràcia entre alguns partits per oblidar i deixar passar uns anys». L'actual líder del partit de Companys va manifestar que no accepta «l'argument que hi va haver crims en els dos bàndols perquè un d'ells va ser represaliat i assassinat i l'altre va disfrutar d'un règim durant 40 anys». «Això no s'acaba aquí», va advertir.
«No n'hi ha prou»
El president del Parlament, el republicà Ernest Benach, va denunciar que «encara no n'hi ha prou», malgrat reconèixer que «s'han fes passos, avenços i hi ha hagut algun gest més». En un to contundent, Benach va reclamar que «algú parli clar i expliqui que un règim feixista va afusellar un president democràticament escollit» i que «els que el van afusellar encara no han demanat perdó» pel crim.
Laporta torna a acaparar el protagonisme
Laporta va ser el centre de totes les mirades en la manifestació de l'últim Onze de Setembre, i ahir, en el 69è aniversari de l'afusellament de Companys, va tornar a acaparar l'atenció en la marxa de torxes d'Esquerra fins al castell de Montjuïc. El protagonisme de Laporta dins el món independentista en els últims mesos continua alimentant els rumors de la seva probable carrera com a polític. Tot i els elogis rebuts de Reagrupament, Laporta va participar en la tradicional marxa organitzada de matinada per ERC al costat de Joan Puigcercós –que va arribar tard per un problema amb el seu cotxe– i l'alcaldable barceloní, Jordi Portabella. No era un acte oficial sinó estrictament de partit. Això va fer disparar els rumors d'una possible inclusió de Laporta en les llistes electorals d'ERC després de l'exclusió de Josep-Lluís Carod-Rovira. Puigcercós, però, va negar que estigués «festejant» el president del Barça, ja que cada 15 d'octubre conviden una «personalitat de Catalunya» i, per això, no s'han de treure «conseqüències». Tot i això, com és habitual, el líder d'ERC va elogiar el sobiranisme del dirigent barcelonista, amb qui té «gran amistat».
Lluny de fugir dels focus, Laporta va fer una crida a «aixecar-se» contra «els qui cada dia tracten Catalunya amb intransigència» i va assegurar: «Algú m'ha intentat fer callar moltes vegades.» L'advocat, en una de les seves incursions polítiques més contundents, va etzibar als 150 assistents a la marxa: «La renúncia no ens farà més forts ni més lliures», i que l'afusellament de Companys: «Ens exigeix que la nostra acció sigui coherent durant la resta de l'any.» Laporta va aprofitar per recordar que el president del Barça Josep Sunyol va ser assassinat pel franquisme.
Publicat a
- El Punt. Barcelonès Nord 16-10-2009, Pàgina 16
- El Punt. Barcelona 16-10-2009, Pàgina 16
- El Punt. Camp de Tarragona 16-10-2009, Pàgina 16
- El Punt. Comarques Gironines 16-10-2009, Pàgina 15
- El Punt. Penedès 16-10-2009, Pàgina 16
- El Punt. Maresme 16-10-2009, Pàgina 16
- El Punt. Vallès Occidental 16-10-2009, Pàgina 16