Cultura

L'Obra Cultural Balear considera 'inacceptable' la substitució del senyal de TV3 pel del canal internacional TV3cat

El canvi priva els espectadors balears de veure continguts com pel·licules, documentals i  producció externa pels quals Televisió de Catalunya no té drets d'emissió internacional.

L'Obra Cultural Balear (OCB) ha considerat "inacceptable" la decisió de la direcció de la CCMA de substituir el senyal de TV3 pel de TV3cat, el canal internacional de Televisió de Catalunya, ja que aquest canvi privarà els espectadors balears de veure continguts com ara les pel·licules, documentals i altra producció externa pels quals Televisió de Catalunya no té drets d'emissió internacional.

Segons un comunicat d'aquesta entitat de defensa de la llengua i la cultura catalana a les illes Balears, la direcció de TV3 haurà passat a tractar les illes "com si fossin un país estranger". L'OCB i l'associació Voltor van posar en marxa, l'any 1986, els repetidors per veure TV3 a les Illes i ara, 23 anys més tard, consideren que la corporació ha de rectificar una decisió que no és sinó un "retrocés" en el procés de construcció de l'espai de comunicació en català.

Igualment, l'OCB ha demanat al govern balear, a la Generalitat i a la direcció d'IB3 que instin la cadena pública catalana a rectificar. L'executiu insular, en concret, "té l'obligació legal de promoure a les nostres illes la presència de les televisions en català, tal com diu la Llei de Normalització Lingüística", apunta l'entitat en un comunicat d'aquest dilluns.

Tòpics folkloristes
L'OCB ha aprofitat l'ocasió per demanar també a la direcció de TV3 que rectifiqui la seva "actitud històrica" cap a l'arxipèlag. "Encara és hora, tot i els més de 20 anys d'existència de TV3 a les Balears, que la corporació doni un tractament informatiu adequat a la realitat insular, més enllà dels tòpics folkloristes", es lamenta l'entitat i insta a les direccions d'IB3 i la CCMA a arribar a acords que permeti la recepció del canal 3/24 i per garantir-hi una presència adequada de les illes.

L'entitat considera, a més, inexplicable que el govern de les Illes Balears no hagi posat encara en marxa el múltiplex que ha de permetre la recepció del 33 i d'altres emissores de televisió en català. I alerten que "el fet és encara més greu" si es té en compte que a partir del 30 de juny es produirà l'apagada analògica a Menorca, Eivissa i Formentera i, com a conseqüència es deixarà de veure el segon canal de la CCMA, fet que representarà una reducció substancial del número d'hores d'emissió en català. En el comunicat, es pregunten si l'objectiu de l'actual pacte de centre-esquerra és "completar la tasca d'eliminació del català a la televisió iniciada per l'executiu de Jaume Matas durant la legislatura passada".
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.