Urbanisme

URBANISME

Hotels fantasmes davant les Medes

Els antics hotels Miramar i El Freu fa anys que estan tancats i deixats a primera línia del passeig marítim de l'Estartit

La situació urbanística fa difícil una sortida a l'actual situació dels immobles

Els dos hotelshan vist passar el temps per la impossibilitat de trobar-hi una sortida urbanística

Les illes Medes són un dels grans reclams turístics de la Costa Brava. I això fa que l'Estartit, que es troba davant aquesta joia natural, en tregui un profit turístic, i sigui actualment un dels grans centres de vacances estivals de la Costa Brava. Malgrat això, l'oferta hotelera ha anat a la baixa. Molts hotels petits han tancat per convertir-se en apartaments. I també els hotels Miramar i El Freu, que es troben, a més, a primera línia de mar i quasi de costat. Els dos hotels, dels més antics de l'Estartit, van tancar a principi d'aquest nou segle, i des de llavors han vist passar el temps per la impossibilitat de trobar-hi una sortida urbanística.

En el cas de l'hotel Miramar, la finca està actualment reservada com a zona hotelera, segons es va acordar en l'anterior mandat, com també es va fer amb les finques de l'hotel Panorama, la discoteca Màxim's i el centre cultural El Català. Però a diferència de les altres reserves, a la finca del Miramar es va acordar incrementar el seu volum edificable, amb dues plantes més, amb la condició que l'hotel fos de luxe. Era una idea de l'anterior govern per cobrir aquesta mancança d'oferta hotelera.

Els propietaris en aquest temps han intentat donar-hi la sortida urbanística marcada, sense cap resultat. “Hem tingut molts contactes per veure si era viable o no, però no; és totalment inviable”, va dir Iago Trill. Però, a més, creu que tornar endarrere, amb la proposta urbanística anterior, de poder fer aparcaments, també resulta, davant l'actual situació econòmica, impossible tirar-la endavant, i més si li treuen el volum edificable de més. “Una negligència política ens ha perjudicat a nosaltres i també l'imatge de l'Estartit”, va afegir.

Per contra, la finca de l'hotel El Freu està qualificada com a zona d'equipaments, amb la qual cosa els seus propietaris, els germans Muntada, poca cosa poden fer si no és que l'Ajuntament l'adquireix. L'anterior govern ja tenia la intenció d'adquirir-la i convertir-la en un centre cultural. Per això van decidir vendre's el que ja tenien a El Català. Però la venda es va fer amb aquest nou govern, que va apostar per destinar els diners, 1.650.000 euros, a adquirir una finca d'equipaments que hi ha al costat de l'escola El Portitxol, per ubicar-hi el futur centre d'atenció primària i la nova llar d'infants.

I mentrestant, l'hotel, sol i abandonat a primera línia de mar. Un abandonament que també pateixen moltes altres finques privades qualificades urbanísticament com a zones d'equipament, que fa inviable una sortida als seus propietaris. Davant aquesta situació, el govern torroellenc ha decidit, davant el greuge als propietaris, encarregar un estudi que estableixi la relació entre les reserves d'equipaments i les necessitats municipals. “Un cop tinguem la diagnosi, prendre'm les decisions sobre la seva gestió”, va dir la regidora d'Urbanisme, Caterina Matas. Una sortida molt ben valorada per la família Muntada. “Cal replantejar-s'ho, ja que l'actual situació no té cap sentit”, va dir Joan Muntada.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.